Окупований південь. Огляд подій 22–27 травня 2022 року

Блоги

Блог Микити Панасенка про найголовніші події на тимчасово окупованому росією півдні України протягом 22–27 травня.

Окупанти продовжують вивозити крадене зерно із Херсонської та Запорізької областей. Його залізницею доставляють в окупований Крим, де в порту Севастополя на терміналі «Авліта» завантажують на судна, які потім йдуть через протоку Босфор у Сирію, Північний Кіпр, Ліван. Приймає зерно і Туреччина.

Володимир Путін підписав указ про «спрощений прийом у громадянство росії» українських громадян на нових окупованих територіях півдня України. Також у Херсонській та Запорізькій областях з’явився російський мобільний оператор. Окупанти почали продавати сім-карти з номером, який починається на «+7».

На окупованих територіях півдня України продовжується спротив окупації. Водночас там продовжуються викрадення людей. Тим часом окупанти продовжують призначати нових колаборантів у так звані «військово-цивільні адміністрації».

Випускники, які виїхали з Херсонщини, отримають атестати на підконтрольній Україні території. Документи зможуть отримати самі випускники, їх батьки або довірені особи. Документи про освіту випускників, які не зможуть виїхати з тимчасово окупованої території, будуть зберігатися до звільнення Херсонщини від окупантів.