Мін’юст США вимагає конфіскувати у Коломойського вежу в Луїсвіллі і офісний парк у Далласі

Корупція
Фото: УП

Мін’юст США вимагає конфіскувати у олігарха Ігоря Коломойського офісну вежу в Луїсвіллі і офісний парк в Далласі, які придбали за гроші, незаконно привласнені у ПриватБанку. Стверджується, що Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, які володіли ПриватБанком, привласнили та пограбували банк на мільярди доларів.

Про це повідомляє пресслужба міністерства юстиції США.

«Сполучені Штати подали дві цивільні скарги про конфіскацію до Окружного суду США в південному округу Флориди, стверджуючи, що комерційна нерухомість в Луїсвіллі, штат Кентуккі, і Далласі, штат Техас, придбана за рахунок коштів, незаконно привласнених ПриватБанком в Україні, підлягає конфіскації», – повідомляє пресслужба.

Як пише Мін’юст США, «вони відмивали частину доходів, використовуючи безліч банківських рахунків підставних компаній, в основному в кіпрському відділенні ПриватБанку, а після того переводили кошти в США».

У американському відомстві зазначили, що партнери Коломойського і Боголюбова у США Мордехай Корф і Урі Лейбер створили мережу організацій (з деяким відмежуванням від назви «Оптима») для подальшого відмивання і інвестування незаконно привласнених коштів.

Вони придбали нерухомості і підприємств у США на сотні мільйонів доларів, враховуючи майно, яке підлягає конфіскації: офісну вежу в Луїсвіллі, відому як PNC Plaza, і офісний парк в Далласі, відомий як колишня штаб-квартира CompuCom.

Загальна вартість будівель становить близько 70 мільйонів доларів.

Ігор Коломойський коментарі LB.ua заперечує звинувачення Міністерства юстиції Сполучених Штатів Америки у відмиванні коштів ПриватБанку.

«Усі інвестиції у Сполучених Штатах Америки були зроблені з власних коштів, отриманих у 2007-2008 роках за угодою з компанією «Євраз», і з доходів інших бізнесів, що зберігалися у ПриватБанку», – заявив Коломойський.

Геннадій Боголюбов і Ігор Коломойськи Фото: УП

Як зазначив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, наступним кроком стане розвиток кримінального провадження проти Коломойського у Сполучених Штатах.

«Це лише початок. Наступний етап – розвиток кримінального провадження по Коломойському в США. Там його ніякий Баканов (Іван Баканов – голова СБУ – ред.) не врятує. Зараз страх штовхне Коломойського на ще тісніший союз з росіянами (ОПЗЖ і ко), щоб максимально розхитати ситуацію в Україні», – написав Шабунін.

За його словами, ключова атака може відбутися за допомогою Конституційного суду України, а також деяких народних депутатів у Верховній Раді. При цьому Шабунін зазначив, що найкраще позицію президента Володимира Зеленського щодо цієї ситуації буде видно по тому, чи продовжить Баканов блокувати підозри у справі «ПриватБанку».

У Клівленді ФБР у вівторок, 4 серпня, прийшла з обшуками в офіси фірми, власником якої, за даними ЗМІ, є зокрема український олігарх Ігорь Коломойський.

«ПриватБанк», що був націоналізований 2016 року, заявляє, що його колишні власники відмили у США 760 мільйонів доларів. Перевіривши додаткові банківські документи, банк подав до суду у штаті Делавер 21 липня змінений позов проти Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. У ньому стверджується, що обидва відмили 660 мільйонів доларів через групу американських компаній Optima і ще 100 мільйонів доларів через інші американські компанії.

Міністерство юстиції США звинуватило українського олігарха Ігора Коломойського в розкраданні мільярдів доларів у ПриватБанку, яким він колись володів, а потім використовував величезний масив компаній для відмивання цих грошей у США та в усьому світі.

Як повідомлялося, за даними іноземних ЗМІ, ФБР США веде розслідування щодо олігарха Ігоря Коломойського, якого підозрюють у низці фінансових злочинів, в тому числі, у відмиванні коштів, але обвинувачення йому не пред’являлося.

  • У листопаді 2014 року ПриватБанк підписав договір з ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» про переведення боргових зобов’язань перед кримськими вкладниками ПриватБанку, без їхньої згоди. ФК «Фінілон» була зареєстрована у жовтні 2013 року у Дніпрі. Її засновники – 10 компаній у глухих офшорах та дві компанії, пов’язані з Ігорем Коломойським. Відтоді ПриватБанк уникає повернення боргів кримським вкладникам. Громадська організація «Ради захисту прав споживачів фінансових послуг» вже не перший рік у судах виборює право клієнтів «ПриватБанку повернути свої гроші.  У своїй новій статті для Центру журналістських розслідувань голова Ради адвокат Дмитро Дугінов повідосмляє про те, що фінансові оборудки між ПриватБанком та «Фінілоном» значно ширші за один договір про переведення боргу перед кримськими вкладниками.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань ПриватБанк і ФК «Фінілон»: афера з кримськими вкладами триває.