ПриватБанк заявив в суді у США про відмивання Коломойським і Боголюбовим 760 мільйонів доларів

Новини
ПриватБанк
Фото: rbc.ua

«ПриватБанк», що був націоналізований 2016 року, заявляє, що його колишні власники відмили у США 760 мільйонів доларів. Перевіривши додаткові банківські документи, банк подав до суду у штаті Делавер 21 липня змінений позов проти Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. У ньому стверджується, що обидва відмили 660 мільйонів доларів через групу американських компаній Optima і ще 100 мільйонів доларів через інші американські компанії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Банк вимагає від колишніх власників відшкодування на суму в сотні мільйонів доларів.

Свій первісний позов «ПриватБанк» подав до суду в штаті Делавер у травні 2019 року, тоді звинувативши колишніх власників у відмиванні у США 623 мільйонів доларів. Справа далі перебуває в процесі розгляду.

У новому документі йдеться, зокрема, про те, що, як стверджує «ПриватБанк», іще 86 мільйонів доларів понад суми первісного позову Коломойський і Боголювов відмили в період 2008–2010 років, вивівши ці кошти на два офшорні рахунки одного з підрозділів московського інвестиційного банку «Ренесанс-капітал».

Як стверджується в позові, обидва скупили активи у США на суми в сотні мільйонів доларів, зокрема нерухомість і сталеливарні компанії, завдяки фіктивним позикам, що їх видавав «ПриватБанк» різноманітним компаніям, які контролювали самі ж олігархи. Далі, стверджує банк, ці кошти відмивалися у США через заплутану схему оборудок.

«ПриватБанк» перебуває в осередді суперечок між Національним банком України і Коломойським, одним із найвпливовіших українських олігархів. Результат протистояння матиме значний вплив на відносини України з Заходом.

Геннадій Боголюбов і Ігор Коломойськи Фото: УП

Засоби інформації з медіахолдингу Коломойського підтримали президентську кампанію комедіанта Володимира Зеленського, який переміг на президентських виборах 2019 року, і це викликало занепокоєння, що олігарх посилив свій вплив на офіційний Київ.

Національний банк України звинувачує Коломойського і Боголюбова в тому, що вони використовували «ПриватБанк» як свою особисту скарбничку, і стверджує, що понад 90 відсотків позик, виданих банком за часів перебування в їхній власності, пішло пов’язаним із ними ж особам і структурам.

У грудні 2016 року держава націоналізувала «ПриватБанк» через побоювання, що цей найбільший комерційний банк у країні може збанкрутувати через нестачу капіталу на суму в 5,5 мільярдів доларів.

Західні посадовці і фінансові інституції закликають Україну домогтися повернення хоча б частини з мільярдів доларів, які держава витратила на порятунок банку від наслідків, як кажуть у Києві, дій обох олігархів.

Обидва олігархи заперечують усі звинувачення, називають націоналізацію банку політично мотивованою і позиваються в судах за повернення банку під свій контроль.

Як повідомлялося, за даними іноземних ЗМІ, ФБР США веде розслідування відносно олігарха Ігоря Коломойського, якого підозрюють у низці фінансових злочинів, в тому числі, у відмиванні коштів, але обвинувачення йому не пред’являлося.

  • У листопаді 2014 року ПриватБанк підписав договір з ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» про переведення боргових зобов’язань перед кримськими вкладниками ПриватБанку, без їхньої згоди. ФК «Фінілон» була зареєстрована у жовтні 2013 року у Дніпрі. Її засновники – 10 компаній у глухих офшорах та дві компанії, пов’язані з Ігорем Коломойським. Відтоді ПриватБанк уникає повернення боргів кримським вкладникам. Громадська організація «Ради захисту прав споживачів фінансових послуг» вже не перший рік у судах виборює право клієнтів «ПриватБанку повернути свої гроші.  У своїй новій статті для Центру журналістських розслідувань голова Ради адвокат Дмитро Дугінов повідосмляє про те, що фінансові оборудки між ПриватБанком та «Фінілоном» значно ширші за один договір про переведення боргу перед кримськими вкладниками.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань ПриватБанк і ФК «Фінілон»: афера з кримськими вкладами триває.