ВРП повернула генпрокурору Венедіктовій клопотання про відсторонення судді Вовка

Корупція
Фото: Цензор.НЕТ

Вища рада правосуддя вирішила повернути без розгляду генеральному прокурору Ірині Венедіктовій клопотання про відсторонення від правосуддя голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні у вівторок, 1 вересня, повідомляється на сайті Вищої ради правосуддя.

«Вища рада правосуддя ухвалила рішення повернути без розгляду генеральному прокурору Венедіктовій Ірині Валентинівні клопотання про тимчасове відсторонення голови Окружного адміністративного суду міста Києва Вовка Павла Вячеславовича у зв’язку з тим, що долучені до клопотання матеріали кримінального провадження не містять доказів належного вручення повідомлення судді про підозру і, відповідно, суддя не набув статусу підозрюваного», – ідеться в повідомленні.

За поданням генпрокурора Вовка мали відсторонити тимчасово «у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності».

«І ВРП, і ОАСК кришують Зеленський з Єрмаком (і замом останнього Смірновим).

Все максимально просто.

1) Зеленський рік не подає законопроект, який розпускає ОАСК. Президент – єдиний, хто може це зробити.

2) Законопроект Зеленського про «судову реформу» ще більше посилює ВРП.

3) ОП в своєму офіційному коментарів заявило, що «судді» ОАСК ще не обвинуваченні і діє презумція невинуватості. Для порівняння, на пресусі Авакова по справі Шеремета президент казав «ймовірних вбивць знайдено», – пише глава Центру Протидії Корупції Віталій Шабунін.

Печерський райсуд Києва 4 серпня 2020 року ухвалив рішення, яким фактично зобов’язав Генпрокурора забрати в НАБУ справу за підозрою голови та суддів ОАСК, а також голови ДСА, та передати її до іншого правоохоронного органу.

3 серпня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одному з фігурантів справи, голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Таке рішення є вкрай важливим, адже воно показало, що підозри щодо суддів Окружного адмінсуду Києва, включно з його головою Павлом Вовком, обґрунтовані, і їх можна судити.

Детективи НАБУ 17 липня повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку. 

Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов з суддями Окружного адміністративного суду Києва, які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації.

Нагадаємо:

  • 26 липня 2019 року НАБУ та ГПУ провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування «організації суддями ОАСК винесення завідомо неправосудних судових рішень щодо протестувальників на Майдані у 2013-2014 роках і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі ВККС». Незабаром був оприлюднений запис розмов голови ОАСК Павла Вовка.
  • На запису, зокрема, можна почути, що українська омбудсмен Людмила Денісова нібито домовлялась з керівництвом ОАСК про звільнення члена ВККС Андрія Козлова, який був призначений саме за квотою уповноваженої, а замість нього повинен бути призначений Микола Сірош, який пройшов співбесіду у Павла Вовка. В обмін на це рішення суд має не підтримати позиції НАЗК, яке обвинуватило Людмилу Денісову в тому, що вона не задекларувала кошти у 2016–2018 роках. Говорячи про Денісову, Павло Вовк підкреслює, що «яйця цієї уповноваженої у нас».
  • Подробиці – читайте у матеріали Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань«Плівки Вовка»: що відбувається в ОАСК?».
  • 2 серпня 2019 року Генпрокуратура допитала та вручила підозру голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку.