Сальдо негативний

Розслідування

У цій історії є все для класичного детективу: великі гроші, іноземна спецслужба, екзотична країна, викрадання, брехня і шахрайство. Історія закручена не гірше латиноамериканської сальси, а нам цікава тим, що засвітила новий пласт корупції у владі та ймовірний факт державної зради.

Колишній мер Херсона, екс-нардеп і навіть один із спікерів Партії регіонів часів Майдану Володимир Сальдо непогано почував себе і за нової влади. Партію регіонів він змінив на партію “Наш край”, що вважається політичним проектом заступника глави Адміністрації президента Ковальчука, і став депутатом міськради Херсона. І раптом такий скандал: 19 серпня поліція Домінікани арештовує Володимира Сальдо в Пунто-Кане за підозрою у викраденні  бізнесмена Дениса Пащенко.

screenshot_75

Без особых объяснений, без ничего, на меня напали, ударили электрошокером, надели наручники, после чего приковали к кровати Я думаю, что мотив похищения был – это записи, которые я опубликовал о его сотрудничестве с ФСБ, – розповідає Денис Пащенко.

Натомість за версією самого Сальдо, він сам був у полоні у Пащенка майже два місяці. Колишнього мера начебто катували, вимагаючи мільйони доларів.

screenshot_77

Он заставлял мошенническим путем сотрудников, которые были приближены к Владимиру Васильевичу, собирать какие-то деньги, денежные средства, якобы ему они нужны. Но в это время Владимир Васильевич находился в плену у Пащенко. В плену использовали все методы: от электрошока до психотропных препаратов,- говорить Любов Сальдо

Протиріччя у цих двох версіях мають з’ясувати поліцейські у Домінікані та Україні, які розслідують дві протилежні справи. Домініканські – про злочин Сальдо. Українські – про злочин проти Сальдо. На даний час в проваджені Управління Національної поліції в Херсоні перебувають три кримінальних провадження.

Три кримінальних провадження, порушених за ознаками злочину, передбаченого статею 146 – це незаконне позбавлення волі громадянина Володимира Сальда в Домініканській республіці, 189 – це вимагання стосовно його оточення, близьких родичів, які переписували майно для його визволення. І кримінальне провадження за статтею 289 – угон, незаконне заволодіння транспортними засобами його доньки та його автомобіля Вольво, – розповів керівник слідчого відділу Андрій Коршун .

Але в Україні розслідується ще одне кримінальне провадження, де Сальдо вже – не жертва, а потенційний підозрюваний: СБУ взялась за “плівки Пащенка” із начебто зізнаннями Сальдо у роботі на російську ФСБ.

На інформаційний запит Слідство.інфо в СБУ відповіли:

Інформація ретельно перевіряється в рамках кримінального провадження. Наразі у зазначеному кримінальному провадженні не винесено підозри конкретній особі. Досудове розслідування триває.

screenshot_78

Але очевидно, має право на життя іще одне кримінальне провадження – щодо незаконного збагачення Володимира Сальда. Домініканська детективна історія викрила цілу низку нових фактів із життя багаторічного держслужбовця, який виявився справжнім підпільним мільйонером. За роки на службі державі його родина обзавелася чималим бізнесом та тисячами квадратних метрів нерухомості, в тому числі – на березі Чорного моря.

screenshot_79

Починалось усе банально для українських політиків: 10 червня Володимир Сальдо зі своєю дружиною прилетів до Ніцци, де живе їхня донька Ірина, аби відсвяткувати своє 60-річчя. А потім, як стверждує Любов Сальдо, на запрошення Дениса Пащенка, полетів до Домінікани.

screenshot_80

На зв’язок Володимир начебто виходив лише через смс та голосові повідомлення. Серед них було таке:

Любочка, привет. Я так осторожен со связью, потому что У меня появилась информация, что якобы из-за моих встреч в Крыму, с какими-то крымскими чиновниками СБшники могут меня задержать сейчас, если я вернусь. Я поэтому еще денек-другой разберусь там, уточню, на самом ли деле это так, и потом вернусь.

На початку липня, за словами дружини та партнерів Володимира Сальда, вони почали отримувати з його номеру телефону повідомлення з шокуючим змістом.

screenshot_81

Приходили в секретном чате программы Телеграмм фотографии, где он сидит на стуле с завязанными руками за спиной, мешок на голове на коленях. И видео приходило, где он лежал на кровати металлической и его били электрошокером. Короткий ролик. Было сообщение, что если вы не выплатите два миллиона долларов, мы его убьем, – розповів адвокат Євген Гілін.

І Любов Сальдо, і її адвокат звинувачують Пащенка у шахрайстві, кажуть, що він має погану репутацію і навіть судимість десь у Європі. Але чому ж тоді Володимир Сальдо, знаючи про це, поїхав на запрошення Пащенка у Домінікану? І чому  друзі та рідні Сальдо не звернулись поліції, а почали збирати гроші та переписувати майно на нібито викрадача Дениса Пащенко?

screenshot_82

Позвонила Ольга Спивакина. Приехала, сказала, что нужно срочно увидеться, события нехорошие. Я ее давно знаю, как верного соратника, помощника Владимира Васильевича. Она приехала, показала мне видео на телефоне. Ей нужны были срочно деньги, конечно, я помог деньгами, – розповів друг Володимира Сальдо Іван Бебко.

Бебко каже, що віддав гроші Співакіній, після чого, вони, за словам адвоката, перераховувались на картку Володимира Сальдо, яка нібито знаходилась у Дениса Пащенко.

Той, у свою чергу, спростовує: Мовляв, гроші не отримував, а всю нерухомість придбав за пропозицією Сальдо.

Я купил это. Но опять же таки – ни один участок не принадлежал ни родственнику, как говориться – что-то вымогали с родственников. Знакомые – да. Но в Херсоне все знают Сальдо, – заперечує вимагання Денис Пащенко.

Реєстри підтверджують:  15 липня у власність Дениса Пащенка перейшла квартира близького до Сальдо  Сергія Пожаєва та земельна ділянка його доньки.

Журналіст Сергій Нікітенко, , що багато років спостерігає за діяльністю колишнього впливового регіонала, припускає: майно, що фігурує у цій історії, насправді належало Сальдо, однак було оформлено на підставних осіб із його оточення.

screenshot_93

Это район Старый остров, Нефтегавань. Часть участков выдавалась ОО Таерос, в нее входили учредителями депутаты или их родственники…. Это первые участки, которые были нарезаны. Этот участок, скорее всего, принадлежал самому Сальдо. Дальше участки получали тоже аффилированные особы.

10 серпня змінився власник приватного підприємства «Банс» – воно перейшло до брата Дениса Пащенко – Ігоря та його цивільної дружини Ірини Вавінової. Це триповерховий оздоровчий комплекс з лазнями та готелем у майже 5 тисяч квадратних метрів. Оформлений був на Сергія Пожаєва.

screenshot_84

Люди, с которыми я общался, которые близки были к Сальдо, они говорили, что это доверенный человек, обычный работяга. Не бизнесмен, просто на него оформлена часть бизнеса и недвижимости Сальдо, – розповів Сергій Нікітенко.

Примітна деталь: жоден із друзів Володимира Сальдо, які передали записаний на них бізнес чи й просто – гроші Денису Пащенку, не надали нам відео з полоненим Сальдо, яке їх так налякало, що вони позбулися власності, аби виручити друга. По-друге, у плату за шантаж не потрапив жоден актив чи нерухомість, що юридично належить родині Сальдо.  А їх , насправді, є чимало.

Більша частина активів родини Сальдопо всій Україні записана на дружину. Любов Сальдо є засновницею адвокатської компанії  в Одесі, бенефіціаром торговельної компанії у  Херсоні та фірми з видобутку граніту – на Житомирщині.

screenshot_86

У роки, поки Сальдо був мером Херсона, родина збагатіла  нерухомістю на тисячі квадратних метрів. Дві квартири і великий будинок у Херсоні. Дві квартири в Києві –  в самому центрі, на Подолі, та неподалік аеропорту Жуляни. Трикімнатна квартира в одеському ЖК Нова Аркадія.

У Криму в часи, коли Сальдо був мером Херсону, його дружина купила котедж біля моря поблизу Алушти, та  апартаменти у Ялтинському селищі Восход, у комплексі, збудованому фірмою Консоль кримського спікера-зрадника Володимира Константінова.

screenshot_87

А коли Сальдо став народним депутатом, у родині з явилася ще одна трикімнатна квартира і два паркомісця в Ялті  – в елітному житловому комплексі Оренда-Плаза. Тут усе є для розкішного життя слуг народу  – від басейнів до майданчика для гелікоптера, а вартість квартир стартувала від півмільйона доларів.

screenshot_88

Згідно декларацій про доходи Володимира Сальда за ці роки збагачень, сукупний дохід його та членів сім’ї був лише близько 600 тисяч гривень на рік. Шикарні квартири та будинки – розкіш, яку родина з такими статками точно не могла собі дозволити.

Ми не можемо перевірити, чи був у Сальда бізнес в Домініканській республіці, але Денис Пащенко в цьому впевнений.

Люди, которые пришли в понедельник на суд, сказали, что они его бизнес-партнеры, которые за него поручаются. Если делают такие поручения, значит его знают, доверяют ему. Если это бизнес-партнеры, у него есть здесь бизнес, – каже Денис Пащенко

screenshot_89

І поки Сальдо засмагав на домініканських пляжах і розважався у тамтешніх клубах, Пащенко, виклав у мережу аудіо запис розмови екс-нардепа із невідомим. Підприємець стверджує, що записав розмову Сальдо сидячі в сусідній кімнаті. Людина з голосом, схожим на Сальдо розповідає про  куратора з ФСБ, який допомагав матеріально на виборах,  та плани вторгнення Росії у Херсон.

Был товарищ один, Костя, пару раз встречались в Симферополе. Тогда он сказал, что он куратор мой от ФСБ, в случае чего у него есть помощник, сотрудник – Алексей. Если что, то можно с ними встречаться. И они, в принципе, лояльно настроены. Главное – давать информацию, что происходит на местах, о настроениях среди населения, какие акции протеста, что волнует. И в случае чего, если они все-таки решат заходить в Херсон, тогда понадобятся надежные люди, которые настроены в сторону объединения славянских народов. Так что у меня даже есть такая группа людей – человек 30.

Чи міг Сальдо бути завербованим ФСБ? У дні розстрілів активістів на Майдані, у лютому 2014,  нардеп-регіонал разом із майбутнім лідером фейкової Новоросії Олегом Царьовим та нині покійним пропагандистом Олесем Бузиною неодноразово їздив до Москви, на ток-шоу Володимира Соловйова.

 screenshot_91

Журналіст Сергій Нікітенко розповідає, що проросійська позиція Сальдо загальновідома:

При нем у нас по Херсону день города праздновали с триколорами. Есть фотографии. Нельзя сказать, что он был пророссийским открыто, но консул России в Одессе фактически жил в Херсоне безвылазно, на все мероприятия приезжал. Фактически никто не сомневается, что Сальдо мог быть завербован в те еще времена разведкой.

14 вересня Херсонський міський суд наклав арешт на все переоформлене на родину Пащенків майно. Однак у Домінікані,  заарештований Сальдо заяву на Пащенка чомусь не подав – ні про своє викрадення, ні про вимагання грошей та майна під тортурами.

screenshot_73

Вся ця історія і справді схожа не на кримінальний, а на бізнесовий конфлікт. Де колишній мер і народний обранець Сальдо виступає зовсім не слугою громадян. А спритним ділком, який продавав все що можна: від комунального майна до національних інтересів.