«Масандра» з російською «пропискою» у Києві

Розслідування
Фото: investigator.org.ua

У вересні 2015 року почалася акція «Громадянська блокада Криму», яка фактично припинила поставки товарів з материкової України до Криму та звідти. Але урядова постанова, яка офіційно заборонила торгувати з окупованим Росією півостровом, почала діяти лише з січня 2016 року. Заборона діє й досі – поставляти товари в Крим чи завозити звідти не можна. Але є одне але.

Центр журналістських розслідувань виявив, що зараз, у липні 2020 року, у столиці України можна легко придбати вина «Масандри», розлиті вже після її експропріації Росією. Масандрівське вино окупаційного розливу ми знайшли на сайті інтернет-магазину «ВВ Маркет+». На сайті вказані адреси трьох магазинів «ВВ Маркет» у Києві, однак зараз вони не працюють, тож зустріч з продавцем Андрієм відбулась просто вулиці, поруч з житловим будинком, розрахунок – готівкою.

У Єдиному державному реєстрі є діюча компанія, назва якої співпадає із назвою інтернет-магазину із санкційними винами – «ВВ Маркет+». Фірмі п’ять років, зареєстрована у будинку на вулиці Степана Руданського.

У мережі є й інші майданчики, де можна купити вино, на етикетці якого Крим вказаний російським. Крім вин «Масандри» також продають ігристі вина «Нового світу» та коньяки алуштинського заводу «Маглів». Багато пропозицій також із продажу вин із знаменитої колекції «Масандри», масовий незаконний розпродаж з якої почався після окупації.

Встановити маршрути поставки вин «Масандри» після 2016 року на територію вільної України журналістськими методами складно, однак це цілком під силу правоохоронним органам. Але наша версія полягає в тому, що поставки здійснюються через окуповані території Донецької та Луганської областей.

До речі, офіційної заборони на поставки вина із РФ до України немає. Вино не входить у «чорний список» постанови Кабміну, що почала діяти у січні 2016 року. У переліку забороненого з Росії експорту є пиво, горілка, цукерки, що містять алкоголь, а от вина – чомусь немає.

Нинішні поставки вин «Массандри» і «Нового світу», розлиті після окупації півострова, вже не ховаються за подвійним громадянством. На сьомому році окупації Криму у Києві їх можна майже відкрито купити з російською етикеткою.

Сюжет Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: