«Друзі окупації Криму» у Франції

Розслідування
Жан-П'єр Тома Фото: Youtube Spief

Французький експолітик  і бізнесмен Жан-П’єр Тома, за офіційною легендою російської адміністрації окупованого півострова, був автором ідеї створення асоціації «Друзів Криму». Її мета – легалізація спроби анексії Росією Криму і Севастополя та зняття західних санкцій за агресію проти Росії. Пан Тома має скандальну репутацію: був засуджений за незаконне фінансування партії, за що преса називала його «інкасатором», а за любов до Москви – «мсьє Росія».  

У 1990-х роках Тома був членом французького парламенту від «Республіканської партії», яка влилась у партію «Союз французької демократії» Ніколя Саркозі. У лавах республіканців Тома відповідав за фінансовий напрямок, і був спійманий на фінансових зловживаннях – рекеті підприємств, яких змушували платити «відкати» на рахунки партії. За це Тома отримав прізвисько «інкасатор».

У 2011 році президент Ніколя Саркозі несподівано призначив Жан-П’єра Тома своїм радником з економічних відносин з Росією і через рік він вже працював над створенням спільного економічного простору між Росією та Францією. Але наступний президент Франсуа Олланд поклав край цій ідеї. Але Тома знайшов чим зайнятись у Росії. 

У лютому 2015 року Жан-П’єр Тома приїхав до Криму, щоб нібито від імені французького бізнесу зустрітися з так званим «головою Криму» Сергієм Аксеновим та обговорити майбутні інвестиції. Під час зустрічі та в численних інтерв’ю Тома висловлював впевненість, що європейські санкції, які забороняють вкладати кошти в бізнес на окупованому півострові, невдовзі будуть скасовані. У листопаді 2017 року в рамках Ялтинського економічного форуму  була створена Міжнародна асоціація «Друзів Криму».

Сюжет Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: