Меганом: зраджений заповідник

Розслідування
Фото: VK !МЕГАНОМ - SOS!

Знищення заповідних територій окупованого Криму росіянами відбувається за сприяння місцевих кримських колаборантів. Так, дерибан і забудова охоронної зони пам’ятки природи «Півострів Меганом» після окупації Криму відбувається за допомогою тих самих чиновників, які колись доклали зусиль для його створення. Сьогодні ці люди незаконно керують  містом Судак.

“Я тебе породив…”

Йдеться про так званого “голову адміністрації” міста Судак Ігоря Степікова та його “заступника” Дмитра Ткаченка, який курує в окупаційній “адміністрації” управління майнових і земельних відносин, відділ капітального будівництва, відділ територіального планування та містобудівного розвитку і відділ муніципального контролю. 

Про свою дотичність до створення пам’ятки природи «Півострів Меганом» Степіков розповідав сам.

“Роботи багато, і робити її треба. Вдалося зробити межі заповідних територій – мису Меганом і Капселя. Я скасував всі рішення на будівництво об’єктів на цій території, що було непросто. Кожен день приходили до мене в сільраду «скривджені» підприємці, які потім змирилися з тим, що капітальних будівель на узбережжі Капсельської бухти не буде”, – хвалився Ігор Степіков, тоді голова сільради Сонячна Долина, виданню kafanews у 2011 році. 

Ігор Степіков Фото: kafanews.com

Сонячнодолинська сільрада і її голова відіграли ключову роль у долі Меганому. 

Родом з Феодосії, Степіков у 1987 році закінчив суворовське училище в Києві, а потім – Київське вище загальновійськове командне училище ім. Фрунзе, після чого служив офіцером в Росії, на Далекому Сході. До Криму повернувся у 1993, а за вісім років очолив пансіонат “Зеніт” в с. Морське. Пансіонат непростий – він є дочірнім підприємством АТ “Російська літакобудівна корпорація “МіГ”, одного з монстрів російської оборонки. А протягом 2006 – 2014 років він обирався сільським головою Сонячної Долини. 

На той час процес створення заповідної зони на території мису Меганом вже набирав оберти. За радянських часів там була військова база. Доступ людей та господарська діяльність були там суворо обмежені. Але з розпадом СРСР Меганом відкрився для всіх бажаючих, і це поставило унікальну природу півострова під загрозу. Тому у 90-х роках розпочався рух за збереження Меганому. Постановою Верховної Ради АР Крим №538-1 «Про розвиток перспективної мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду Криму» від 12 квітня 1994 року мис Меганом був зарезервований для створення у майбутньому на його території об’єкту природно-заповідного фонду (ПЗФ).

План пам’ятки природи «Півострів Меганом» та її охоронної зони

У першій половині 2002 року Кримським інститутом екології та проєктування завершено розробку наукового обґрунтування організації території, охорони і використання комплексної пам’ятки природи «Півострів Меганом». 

У 2006 році Степіков підписав звернення Сонячнодолинської сільської ради до ВР АРК із проханням створити пам’ятку природи загальнодержавного значення «Півострів Меганом». Рада відгукнулася – постановою ВР АРК №708-5/07 від 19 грудня 2007 року було створено комплексну пам’ятку природи місцевого значення «Півострів Меганом». Загальна площа пам’ятки була встановлена обсягом 651,591 га, а охоронна зона – 850,488 га, відповідно до наукового обґрунтування Кримського інституту екології та проєктування. 

sdolyna

А землекористувачем пам’ятки природи «Півострів Меганом» та її охоронної зони в постанові ВР АРК №708-5/07 зазначена Сонячнодолинська сільська рада. 

А в листопаді 2008 року Степіков підписав охоронне зобов’язання для пам’ятки природи «Півострів Меганом». Отже, Сонячнодолинською сільською радою в особі Ігоря Степікова було взято під охорону природну пам’ятку «Півострів Меганом» і взято зобов’язання щодо її збереження. 

“Міна” під Перепелиним полем

У 2009 році виконком Сонячнодолинської сільради оголосив тендер на розробку проєкту землеустрою з організації і встановлення кордонів комплексного пам’ятника природи місцевого значення «Півострів Меганом». У тендері перемогло ТОВ «Інститут екології, землеустрою і проектування». Саме затвердження проєкту землеустрою є необхідною складовою завершення створення об’єкту природно-заповідного фонду.

sdolina3

Але, на жаль, у відповідь на звернення Міністерство юстиції України повідомило, що інформація щодо затвердження Сонячнодолинською сільською радою проєкту землеустрою в Держгеокадастрі відсутня. Отже, можна зробити висновок, що процедура створення пам’ятки природи «Півострів Меганом» не була юридично завершена.

Варто зазначити, що саме незавершеність процесу та відсутність меж об’єкту ПЗФ у натурі є найпоширенішою схемою для незаконного вилучення та нецільового використання земель природно-заповідного фонду.

Дмитро Ткаченко Фото: sudak.rk.gov.ru

І подальші дії голови Сонячнодолинської сільради Степікова дозволяють припустити, що саме цією схемою він і скористався. Сонячнодолинська сільська рада замовила послуги з розробки нового наукового обґрунтування організації території, охорони і використання комплексного пам’ятника природи «Півострів Меганом». Розробкою займалося ТОВ «Об’єднання Технохімкомплект». За словами Дмитра Ткаченка, який в 2008-2010 рр. працював у Сонячнодолинській сільраді та був членом тендерного комітету для закупівлі послуг з розробки нового наукового обґрунтування, ціна розробки склала близько 80 тис грн. Щоправда, жодних згадок про проведення тендерних процедур у відкритому доступі немає.

Чи може нове наукове обґрунтування змінити межі пам’ятки природи, встановлені старим обґрунтуванням та затверджені постановою ВР АРК? Звісно, ні – для цього знадобилася б нова постанова Верховної Ради автономії. Тому укладачі нового обґрунтування вдалися до хитрощів: вони залишили без змін площу пам’ятки та охоронної зони, але змінили межі території: вилучили з охоронної зони Перепелине поле, що розташоване в західній частині пам’ятки, і додали точно таку за площею лісисту територію на сході.  

Ділянка, вилучена з охоронної зони пам’ятки природи «Півострів Меганом» Фото: VK !МЕГАНОМ – SOS!

Однак активна людська діяльність загрожує Меганому саме з боку Перепелиного поля. 

Втім, до початку окупації нове наукове обґрунтування до уваги ніхто не брав. А ось після…

Бенкет стерв’ятників

Після окупації штучно створений російською “владою” правовий вакуум дозволив вчинити масу правопорушень – зокрема й у справі охорони природи. “Півострів Меганом” не став виключенням. 

Так, «Рада Міністрів Республіки Крим» “розпорядженням” від 19.10.2015 № 981-р, встановила площу пам’ятки природи «Півострів Меганом», не згадуючи охоронну зону. В «наказі» «Міністерства екології та природних ресурсів Республіки Крим» від 26 січня 2016 року №104 «Про затвердження паспортів пам’яток природи регіонального значення» Меганом так само було вказано без охоронної зони. 

У 2017 році “Рада міністрів РК” ухвалила “постанову” «Про створення зон з особливою архітектурно-планувальною організацією території». І ось там охоронна зона «Півострову Меганом» вже вказана, але не в межах, затверджених ВР АРК у 2007 році, а в межах, встановлених ніким не затвердженим науковим обґрунтуванням від ТОВ «Об’єднання Технохімкомплект», яке було замовлено у 2009 році сільрадою Сонячної Долини під керівництвом Ігоря Степікова за сприяння Дмитра Ткаченка. Тобто, Перепелине поле тепер вже фактично  було виключено з меж охоронної зони “Півострову Меганом”.

Частина охоронної зони пам’ятки природи «Півострів Меганом», незаконно передана для створення «зони рекреації» Фото: rreestronline.ru

У травні 2018 року на публічній кадастровій карті Росії з’явилися чотири ділянки загальною площею понад 30 га з цільовим призначенням «зона рекреації». Номери ділянок: 90:23:000000:961; 90:23:000000:962; 90:23:082001:1; 90:23:082001:2. Всі ці ділянки є нерозривною географічною частиною охоронної зони Меганому, і їх забудова туристичною інфраструктурою є несумісною з існуванням пам’ятки природи.

15 листопада 2018 року «рішенням» «міської ради» Судаку було затверджено генеральний план Судаку, підготовка якого розпочалася 29 вересня 2015 року. Охоронна зона Меганому була в ньому відображена у викривленому стані, віддаючи західну частину Перепелиного поля під забудову туристичною інфраструктурою. “Фракцію” “Единая Россия” – партії окупаційної “влади” в «міській раді» Судаку на той час очолював наш знайомий – Ігор Степіков.

Після цього передача земель для забудови було лише питанням часу. І час настав. 

Ескіз забудови пам’ятки природи «Півострів Меганом» Фото: Таврида Арт

21 травня 2020 року «Судакською міською радою» було прийнято незаконне рішення про безоплатну передачу декількох земельних ділянок загальною площею близько 33 га у с. Мигдальне Федеральному агентству з управління державним майном у «федеральну» власність  для організації та проведення фестивалю «Таврида ArtRussia» та будівництва освітнього центра «Арт-резиденція «Таврида». Це «рішення» було підписане другим нашим знайомим – Дмитром Ткаченком, тепер вже “заступником голови адміністрації” міста Судак. Це він у 2009 році разом зі  Степіковим, який тепер є “головою адміністрації” Судаку, ініціював розробку нового наукового обгрунтування від ТОВ «Об’єднання Технохімкомплект», яке вилучало зокрема й ті самі ділянки з меж охоронної зони “Півострову Меганом”. 

Протест: мирний та безнадійний

Судакська громадськість намагається протистояти варварській забудові земель, незаконно вилучених з охоронної зони “Півострову Меганом”, та обмеження доступу до узбережжя. Була створена ініціативна група «Меганом-СОС», що поставила собі за мету збереження природної пам’ятки. Активісти звертаються в усі окупаційні інстанції, але правди не знаходять. Їхні слізні звернення до “голови адміністрації” Судаку Ігоря Степікова викликають хіба що “іспанський сором”: якої допомоги вони очікують від чиновника-колаборанта, який запланував схему з Перепелиним полем ще у 2009 році? Не дивно, що у відповідь від Степікова активісти отримують самі відписки.

Фото: FB Меганом SOS!

Та навіть якби Степіков раптом щиро розкаявся, полюбив рідну природу і спробував захистити охоронну зону “Півострову Меганом” – навряд чи в нього щось могло б вийти. Занадто потужні російські структури наклали лапу на заповідну землю. Організатором фестивалю «Таврида ArtRussia» є автономна некомерційна організація «Центр розвитку культурних ініціатив», яка заснована російською державною структурою – Федеральним агентством зі справ молоді. А генеральним проектувальником робіт є підсанкційне АТ «Стройтрансгаз», що належить Геннадію Тимченко, який є наближеним олігархом російського президента Володимира Путіна. Компанія російського мільярдера, що потрапила під “кримські” санкції ЄС та США, навряд чи вважатиме вартими уваги природоохоронні протести невеликої групи мешканців окупованої території. А окупаційна “влада” реагує звично – викликаючи активістів “Меганом SOS” на бесіди з поліцією та керівництвом Центру протидії екстремізму.

Фото: FB Меганом SOS!

Реакція ж органів державної влади України на невпинне знищення Меганому з’явилася влітку 2020 року. Представництвом Президента України в АР Крим надіслано звернення в прокуратуру АР Крим та м. Севастополя, яка після початку окупації тимчасово «переїхала» на материк. І вже 3 липня 2020 року прокуратура України повідомила, що інформація про незаконну забудову окупаційною адміністрацією території комплексної пам’ятки природи місцевого значення “Півострів Меганом” туристичними об’єктами було долучено до кримінальної справи за статтею 252 Кримінального Кодексу України (вчинення дій, спрямованих на умисне знищення та пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду). Ймовірно, у рамках саме цієї кримінальної справи розслідуються також інші факти знищення об’єктів природно-заповідного фонду України в Криму: Опукського, Ялтинського, Кримського природних заповідників, природного заповідника «Мис Мартьян» та інших. 

Знищення природно-заповідного фонду України в Криму та суттєве погіршення екології є одним із наслідків окупації і вимагає включення в ширший контекст дій держави-окупанта щодо колонізації та висмоктування ресурсів з окупованого Криму. А постійне документування таких фактів, їх розслідування та наступне посилення санкційного тиску на державу-агресора є одним із головних кроків для деокупації півострова.