РНБО синхронізувала список санкцій щодо юридичних осіб із санкційним списком США

Новини
Автодорожня частина Керченського мосту Фото: most.life

До оновленого українського списку санкцій включено російські компанії-перевізники, що брали участь у перевезенні російських військ та техніки до Криму під час анексії, компанії, які будували Керченський міст та газопровід Краснодарський край – Крим, а також компанії російських олігархів – Олега Дерипаски, Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка. Однак низка компаній із санкційного списку США так і не увійшла до українського переліку.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на указ президента України, опублікований на офіційному сайті президента.

РНБО включила до списку санкцій компанії групи «Совфрахт-Совмортранс», якою володіє Дмитро Пурім, який очолює і кримське відділення партії «Деловая Россия»:

  • ООО «Коксохимтранс»
  • ООО Управляющая компания «Совфрахт»
  • ПАО «Совфрахт»
  • АО «Совфрахт-НН»
  • АО «Совфрахт-Приволжск»
  • ООО «Совфрахтвосток»
  • АО «Совмортранс»

Пороми компаній компанії «Совфрахт» доставляли до Криму російських військових і техніку. Також баржі-понтони цієї компанії в порушення санкцій доставили до Криму турбіни компанії Siemens.  

Також до санкційного списку включено ООО “Солид”, яке постачало паливо компаніям групи «Совфрахт-Совмортранс».

У новому списку наявне ООО «СГМ-Мост» – дочірня компанія ООО “Стройгазмонтаж” російського олігарха Аркадія Ротенберга, яка відігравала ключову роль у будівництві Керченського мосту.

Також під українські санкції потрапили інші компанії, причетні до будівництва Керченського мосту – ООО «Крымская первая страховая компания», ООО «СТГ-Эко», ООО «Дорожная строительная компания «ДСК»

Компанії російського олігарха Олега Дерипаски ОАО «Агрохолдинг «Кубань», ООО В-Finance та группа компаний “EN + Group PLC” також в новому українському списку санкцій. Але до нього не потрапили інші компанії Дерипаски – группа компаний Basic Element («Базовый элемент») та ОАО “Группа ГАЗ”

Також у списку присутня ПАО «Силовые машины» Олексія Мордашова, що була задіяна при постачанні турбин Siemens до Криму.

Під санкції потрапила й компанія Volga Resources Group, що належить «члену кооперативу «Озеро» мільярдеру і другу Путіна Геннадію Тимченку, а також пов’язані з нею ООО “Волга Групп”, ООО “Волга Групп Холдинг” ООО «Авиа Групп», ООО «Авиа Групп Терминал», ООО «Авиа Групп Норд». Йому ж належать внесені до санкційного списку АО «Стройтрансгаз», ООО «Стройтрансгаз-М» і ПАО “Стройтрансгаз”.

Також з американського списку перейшли до українського ООО «Инвестиционная компания АБРОС» (“дочка” банку “Россия”, що контролюється Юрієм Ковальчуком), АО НПО “Базальт” (концерн держкорпорації “Ростех”), ОАО “Уранис-Радиосистемы” та ЧАО “Ялтинская киностудия”.

Поза увагою РНБО залишилися фігуранти американського санкційного списку Азия Банк, ОАО «Катод», АО “ВТБ Регистратор», ЗАО “ВТБ Спецдепозитарий”, АО Банк “Российская финансовая корпорация” («дочка» АО «Рособоронэкспорт», московський банк, орієнтований на обслуговування корпоративних клієнтів і контрагентів держкорпорації «Ростех») та ФАУ «Главгосэкспертиза России».

Нагадаємо:

  • Центр журналістських розслідувань у липні 2017 року порівняв санкційні списки РНБО України та Міністерства фінансів США та виявив, що в українському списку відсутні 40 російських компаній та 25 фізичних осіб, які були внесені до санкційного списку США через причетність до окупації Криму.
  • У РНБО у відповідь на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань повідомили, що   Олександр Турчинов дав доручення  направити надану інформацію  для розгляду і належного реагування до Кабінету міністрів України та Служби безпеки України. Як повідомлялось у відповіді РНБО,  у разі надходження від уповноважених органів пропозицій щодо застосування санкцій до зазначених у  інформаційному запиті осіб, «вони будуть винесені на розгляд Ради національної безпеки і оборони України в установленому порядку». 
  • Народна депутатка України Світлана Заліщук ініціювала проведення закритого засідання парламентського комітету із закордонних справ щодо вдосконалення санкційної політики України та законодавчого забезпечення. Міністерство юстиції України має розробити проект нового закону «Про санкції».