Інформаційна сфера Херсонщини в умовах російської окупації

Розслідування
Телерадіовежа у ХерсоніTV and radio tower in Kherson. Photo:

Місто Херсон перебуває в окупації від початку березня. Саме 1 березня російські військові почали встановлювати блокпости на околиці міста, 2 березня Херсон був оточений, а 3 березня росіяни зайняли будівлю Херсонської ОДА. Як і на інших тимчасово непідконтрольних Україні територіях, російські окупанти намагаються придушити спротив та встановити контроль над думками та настроями громадян, які мешкають на окупованій території.

Обмеження можливостей доступу до достовірної інформації дозволяє російським окупантам створювати інформаційний вакуум, що призводить до відчуття страху та безнадії серед мешканців окупованих територій та робить їх більш вразливими до російської пропаганди. Також, воно дозволяє чинити звірства та захоплювати територію та майно держави та громадян без зайвих очей.

Зачистка українських ЗМІ на Херсонщині почалась 3 березня з Херсонської філії Суспільного телебачення, коли приміщення телекомпанії захопили російські військові. За повідомленням ІМІ, вони перевернули все у приміщенні, а обладнання розкрали та вивезли, залишивши лише застаріле та списане. Вони також встановили розтяжки біля будівлі телекомпанії. Окупанти розшукували інформацію про працівників філії, вривалися до них додому, намагалися схилити до співпраці. Серед таких випадків інженер Суспільного Олексій Воронцов, якого викрали 16 травня з його власного помешкання, але 22 травня відпустили.[1]

3 березня було також захоплено телецентр та вимкнено сигнал усіх українських телеканалів, а на їх місце увімкнули російські пропагандистські канали, включаючи кримські «Первый крымский» та «Крым 24». Кабельні оператори продовжували трансляцію українських телеканалів ще протягом певного часу, але згодом зникли і вони. Українська друкована преса на Херсонщині не виходить. Українське радіомовлення в ФМ діапазоні також відсутнє.

Робота журналіста на окупованих територіях пов’язана зі значними ризиками. Відкрито знімати події або виконувати інші види журналістської діяльності представникам українських медіа неможливо. Також, були випадки викрадення журналістів російськими окупантами, зокрема, у Новій Каховці було викрадено Олега Батуріна. Інші представники професії повідомляли про погрози на свою адресу та про те, що вони знаходяться у списках на зачистку, якими керуються окупанти у своїх репресивних заходах. Представники російського СОБРу та Росгвардії вриваються до помешкань конкретних журналістів та активістів.[2]

Олег Батурін, журналіст Фото: investigator.org.ua

Перебої зі зв’язком на Херсонщині почались майже одразу після появи окупантів, але 30 квітня в області відбулося повне відключення інтернету від українських провайдерів. У той час в більшій частині області зник і стаціонарний зв’язок від Укртелекому. Через певний час роботу інтернету було відновлено, але трафік було спрямовано через РФ. Наступного дня лише у деяких районах люди могли користуватися послугами провайдера «Київстар». Також, як повідомляє netfreedom.org.ua, той факт, що трафік йде через телекомунікаційну інфраструктуру РФ (зокрема, оператора «Міранда», який працює в окупованому РФ Криму) означає, що він тепер підпадає під дію російського регулювання, яке передбачає стеження та цензуру[3]. Українська Держспецзв’язку повідомила про тиск на місцевих провайдерів з боку окупантів з метою змусити їх приєднатися до російських мереж[4].

На території області також продаються сім карти російських операторів та операторів, що працюють на інших окупованих територіях України, таких як «Лугаком». Продаж таких карток відбувається за паспортами, що збільшує можливості контролю з боку окупантів, а, також, дозволяє їм збирати персональні дані мешканців.

Щоб підсилити ефект обмежувальних заходів, напередодні 30 травня представники окупаційної влади оголосили про «закриття кордонів» Херсонщини з сусідніми регіонами, підконтрольними Україні. Вони заявили, що у своєму рішенні керувалися «міркуваннями безпеки». На дорогах міста та на виїздах з нього розставлені окупантські блокпости. На них у водіїв перевіряють документи, а ще телефони – месенджери, телефонну книгу і останні фото в галереї. За словами представника ІМІ на Херсонщині Сергія Нікитенка, вони також мають застосунок, який дозволяє перевіряти, яку інформацію було видалено з телефону. На блокпостах також змушують прибирати з телефонів український державний застосунок «Дія».

Реакція українських медіа

Українські медіа за виключенням одного телеканалу обрали один з трьох варіантів реагування. Деякі з них продовжують працювати віддалено, деякі працюють з окупації, наскільки це можливо (хоча станом на середину липня переважна більшість з них виїхали), а деякі припинили своє існування. Загалом, ЗМІ, що працювали або працюють для мешканців окупованих територій стикнулися з втратою доходів, що значно ускладнює їх роботу.

Так, частина команди «Суспільне Херсон» працює з Одеси, починаючи з 2 березня 2022 року. Вони продовжують вести сайт, сторінки у соцмережах, а, також телеграм канал, кількість підписників якого, за повідомленням «Детектора медіа», зросла з 1 тисячі до 57 тисяч. На сайті філії можна знайти роз’яснення від української влади щодо її політики по відношенню до мешканців окупованої території, новини, які стосуються перебігу військових дій та дій окупаційних адміністрації.

Сайт телеканалу «Твій ПЛЮС» припинив існування, «Перший регіональний» має новини України та Херсонщини, але оновлення відбувається доволі рідко та нерегулярно, «Херсон Плюс» продовжує публікувати новини та інформацію для мешканців окупованих територій та розповідати про діяльність волонтерів.

Для херсонців з продовжують працювати сайти «Мост», «Кавун.City», «Вгору», «Херсон Депо», «Новамедіа» та деякі інші. За словами редакторки «Кавун.City» Євгенії Вірлич, відбулася зміна підходу до контенту: «Якщо раніше «Кавун.Сіті» мав багато легкого контенту, то сьогодні він майже не заходить. Ми стали більше писати про колаборантів, зокрема місцевих, у нас багато коротких суто місцевих повідомлень, важливих для життя міста. Наприклад, розклади руху транспорту, точок продажу певних товарів тощо. Раніше ми про це менше писали».[5]

Євгенія Вірлич, редакторка видання «Кавун.City» Фото: detector.media

Значну роль відіграють сторінки ЗМІ у соцмережах, а, також, канали у месенджерах, зокрема у Телеграмі. Вище йшлося про те, що кількість підписників херсонської філії суспільного зросла у 57 разів. Про те, що матеріали чигають більше в соцмережах, а не на сайті, в інтерв’ю «Детектору медіа» розповіла Євгенія Вірлич. Сергій Нікітенко, який є редактором видання «Мост» повідомив, що багато інформації, яка з’являється на сайті потім розповсюджується Телеграм каналами навіть без посилання на першоджерело. Також, популярністю продовжують користуватися телеграм канали, ймовірно пов’язані з українськими правоохоронцями, які існували і до початку повномасштабної російської агресії.

Разом з тим, проблемними залишаються громади на Херсонщині, де зв’язок взагалі відсутній[6].

Серед українських телеканалів лише один – ВТВ+ – перейшов на роботу до окупантів. Журналістів, які погодилися на співпрацю, також одиниці, але їхні проросійська позиція була відомою і до того.

Російські заходи та їхня ефективність

Російські окупанти намагаються впливати на свідомість громадян на усіх рівнях. Окрім підключення власних пропагандистських каналів, на базі Суспільного вони почали розбудовувати свій пропагандистський канал під назвою «Таврія». Адміністратором каналу стала Лідія Макарова, яка до окупації працювала на ньому прибиральницею. Українські журналісти на співпрацю з окупантами не погодилися. 27 червня окупанти заявили, що канал розпочав свою роботу[7]. Разом з тим, за словами херсонського представника Інституту масової інформації Сергія Нікітенка, станом на 10 липня місцеві мешканці повідомляли, що трансляції вони не бачили.

Окупанти також закликають херсонців слухати новини проросійських радіостанцій. 26 травня кримський пропагандист, генпродюсер ТРК «Крым» Олег Крючков повідомив у своєму телеграм каналі, що кримські інженери закінчили роботу із запуску у Бердянську трьох російських радіостанцій. За його словами, кожної години в ефірі радіо «Крым» можна почути новини Херсонської та Запорізької області.

Олег Крючков, генпродюсер ТРК «Крым», радник «глави Криму» Сергія Аксенова, кримський кореспондент російського НТВ у 2014 році

Активно окупанти розвивають і мережу Телеграм каналів. Багато з них створені в день початку окупації. Видання «Мост» виділило серед каналів, які за інформацією СБУ мають зв’язок з РФ, щонайменше 10, які працюють безпосередньо на Херсонщину[8].

Депутат облради Сергій Хлань повідомляв, що «Після взяття в полон наших активістів, вони викрадали їх акаунти в соцмережах і передавали саме таким чином свої пропагандистські матеріали, якби від них, щоб впливати на свідомість українців на окупованій території».

Серед наративів, які окупант поширює серед мешканців окупованих територій – зневіра в українській владі та звинувачення на її адресу у тому, що вона покинула херсонців, і що ніхто за них не боровся і не боротиметься. За словами міського голови Херсона Ігоря Колихаєва росіяни ведуть пропаганду про те, що «дивіться, мовляв, вас Україна кинула, нічого не працює, зарплатні немає, «зелені коридори» не організовує, то приходьте до нас, до Росії».[9]

Політика України

Вже маючи досвід окупації Кримського півострова та окремих районів Луганської та Донецької областей, українська влада реагує набагато оперативніше, ніж в 2014 році. Разом з тим, її реакція має обмежений вплив на розширення доступу мешканців окупованих території до альтернативних джерел інформації.

За повідомленням Держспецзв’язку, державна політика України спрямована на забезпечення доступу громадян до інформації, навіть на окупованих територіях[10]. Коли окупанти відключили українське ефірне мовлення, зв’язок та інтернет, Держспецзв’язку закликало громадян слухати радіо на середніх хвилях (1278, 1404, 873, 657 кГц) за допомогою старих приймачів. Ефективність такого кроку виглядає сумнівно, адже за повідомленнями мешканців окупованих території, такі трансляції можна ловити лише за допомогою приймачів радянського зразка, яких вже майже не залишилося, а приймачі нового зразка не мають необхідних налаштувань.

Фото: Facebook Сергій Костинський

Також, за повідомленням Держспецзв’язку, на супутнику було розкодовано українські канали. Оцінити ефективність такого кроку не видається можливим, адже з відкритих джерел невідомо, яка кількість мешканців області мають доступ до супутникового телебачення та знають, що сигнал українських телеканалів є доступним. Також, національні канали приділяють недостатньо уваги місцевому контексту та інформації, якої потребують мешканці саме окупованих територій.

Оперативно на незаконні дії окупантів реагує Херсонська обласна прокуратура. Як приклад, 5 березня вона почала розслідування захоплення та мінування філії суспільного російськими військами[11]. 13 березня вона почала розслідувати викрадення Олега Батурина,[12] розпочали розслідування захоплення вишок мобільного оператора «Київстар» на Херсонщині[13] і т.д. При всій важливості цих дій, розслідування не допомагає відновити контроль над телекомунікаційним обладнанням, що знаходиться на підконтрольній окупанту території.

Національна рада з телебачення та радіомовлення відреагувала закликом до ліцензіатів, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, «негайно інформувати регулятора про випадки тиску або захоплення редакцій, обладнання, передавачів, про будь-які критичні й примусові дії щодо персоналу компаній»[14]. Збір такої інформації є важливим для притягнення винних до відповідальності, але безпосередньо на доступ громадян до інформації він не впливає. Так само символічний вплив матиме механізм швидкого реагування на випадки колабрації з боку українських ЗМІ, про запровадження кого Нацрада просить парламент, а саме надати можливість Національній раді анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури перевірки

Постанова Кабміну України №265 від 1 квітня, яка знаходиться під грифом «секретно», регламентує роботу міст в окупації. Згідно з нею, Мінреінтеграції працює над способами підтримки громадян, які опинилися на окупованій території[15]. За погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних та Київської міської військових адміністрацій Міністерство також формує перелік територій, ВПО з яких можуть розраховувати на виплати від держави.[16]

За повідомленням Міністерства реінтеграції окупованих територій, «для більш оперативного консультування внутрішньо переміщених осіб та українців, які перебувають на ТОТ – Мінреінтеграції в 4 рази збільшило кількість операторів та удосконалило технічні можливості прийому дзвінків. Це дозволяє  щоденно опрацьовувати і вчасно надавати відповіді на понад 1 тис. звернень».

Зміст повідомлень влади

Наприкінці червня київські посадовці почали частіше згадувати про Херсонщину. Точаться розмови про можливий контрнаступ української армії з метою звільнення окупованої території. Мешканці Херсонщини закидають представникам влади створення нереалістичних очікувань, які потім мали негативні наслідки для мешканців. «Нам потрібні дії, а не слова, бо це продовження безвідповідальності. Скільки разів херсонці вірили в лапшу від Арестовича та Кіма що завтра вже от от начнется? Скільки людей, в березні-квітні залишилися на окупованій території повіривши їм, а потім не змогли виїхати?», – питає у ФБ один з мешканців Херсону.

Акція протесту мешканців Херсону проти російської окупації, 13.03.2022 Фото: facebook.com/vgoru

Не менше роздратування викликають і заклики до місцевих мешканців евакуюватися адже відсутні зелені коридори та можливості евакуюватися безкоштовно. За словами журналістки, що нещодавно виїхала з Херсону, поради, що їх дають високопосадовці, мають мало спільного з реальністю. Її слова підтверджує місцева мешканка в інтерв’ю виданню «Букви»: «Переважна більшість тих, хто лишаються, фінансово неспроможні виїхати. Дорога з Херсона до Запоріжжя коштує 5000, а через Крим у Польщу – близько 20 000. Багато хто залишається через набуте роками майно, адже мародерів ніхто не скасовував. Ще через вік або літніх батьків, яких неможливо вивезти, як і залишити»[17]

Комунікація – це не лише про те, яку інформацію та меседжі від українських посадовців отримують громадяни на окупованих територіях. Не менш важливим є можливість для громадян доносити інформацію про свої проблеми до тих, хто приймає рішення. Серед таких проблем було блокування казначейських виплат, але через відсутність можливості достукатися до київських чиновників цю проблему не могли вирішити чотири місяці.

Висновки

Можливість доносити інформацію до мешканців окупованих територій залишатиметься значним викликом для України. Телекомунікаційна та передавальна інфраструктура знаходяться під контролем окупантів, а інформаційна діяльність на окупованій території пов’язана зі значними ризиками. Разом з тим, можливість інформування залишається через ЗМІ, які працюють для мешканців Херсонщини та мають представництво у соціальних мережах та месенджерах. Не менш важливою є можливість для мешканців Херсонщини мати зв’язок з українською владою, адже це заважатиме окупантам переконувати громадян, що їх покинули.

Органам влади необхідно налагодити спілкування з тими ЗМІ, які працюють для мешканців Херсонщини, щоб передавати необхідну інформацію. Також, важливо сприяти фінансовій підтримці таких видань, або повідомляючи про таку потребу донорів, або надаючи посильну підтримку з державного бюджету на конкурсних засадах. Для мешканців окупованих територій мають бути створені можливості захищеної комунікації з представниками місцевої влади, а місцева влада має мати доступ до представників центральної влади з метою донесення проблемних питань від мешканців окупованих територій з метою їх подальшого розв’язання, якщо це можливо, або роз’яснення, чому це неможливо. Збір інформації та документування злочинів окупантів на окупованій території має продовжуватися.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.


Посилання:

[1] https://imi.org.ua/news/okupanty-vidpustyly-vykradenogo-inzhenera-suspilne-herson-oleksiya-vorontsova-i45707

[2] https://detector.media/infospace/article/197446/2022-03-13-v-okupovanomu-khersoni-peresliduyut-zhurnalistiv-i-aktyvistiv-radio-svoboda/

[3] https://netfreedom.org.ua/article/rosijski-zagarbniki-zalishayut-bez-zvyazku-ukrayinciv-na-okupovanih-teritoriyah

[4] https://t.me/dsszzi_official/3461

[5] https://detector.media/community/article/199154/2022-05-12-ievgeniya-virlych-kavunsiti-zhurnalistiv-yaki-spivpratsyuyut-z-okupantamy-v-khersoni-odynytsi/

[6] https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498166-na-hersonsini-zvazok-iz-bilsistu-gromad-vstanoviti-ne-vdaetsa-ova.html

[7] https://imi.org.ua/news/rosijski-vijskovi-rozikraly-filiyu-suspilne-herson-ta-stvoryuyut-propagandystskyj-kanal-i45594

[8] https://most.ks.ua/news/url/opublikovanij_spisok_prorosijskih_telegram_kanaliv_skilki_z_nih_pro_herson_i_oblast

[9] https://www.dw.com/uk/mer-khersona-de-yure-my-ukraina-a-de-fakto-v-okupatsii/a-61454777

[10] https://cip.gov.ua/ua/news/okupanti-vidklyuchili-zv-yazok-ta-internet-v-khersonskii-ta-chastini-zaporizkoyi-oblastei

[11] https://www.facebook.com/100064562117837/posts/322277883267613/?d=n

[12] https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3428435-prokuratura-rozslidue-jmovirne-vikradenna-zagarbnikami-zurnalista-na-hersonsini.html

[13] https://kherson.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=312557

[14] https://www.nrada.gov.ua/hersonskyj-vtv-rozpochav-movlennya-na-rosijskomu-suputnyku/

[15] https://minre.gov.ua/news/pidtrymka-gromadyan-yaki-opynylys-v-okupaciyi-odyn-z-priorytetiv-diyalnosti-minreintegraciyi

[16] https://minre.gov.ua/news/onovleno-aktualnyy-perelik-gromad-u-rayonah-boyovyh-diy-na-tot-ta-tyh-shcho-v-otochenni-1

[17] https://bykvu.com/ua/mysli/chym-zhyve-khersonshchyna-interv-iu-z-mistsevoiu-meshkankoiu/