Зброд імені Судоплатова: ЦЖР ідентифікував офіцерів підрозділу БАРС-32

Розслідування
Командири «батальйону ім.Судоплатова». Фото: mk.ru

Центр журналістських розслідувань встановив начальників штабу та медчастини,  командирів рот та окремих медійних бійців загону БАРС-32, відомого за самоназвою «батальйон імені Павла Судоплатова». Серед них ми знайшли  міліціонерів-зрадників, російських десантника і лікаря-бджоляра, кримського рейдера і хабарника та інших фігурантів з непростими біографіями.

«Батальйон імені Павла Судоплатова», або ж БАРС-32 – це підрозділ, який з воює проти ЗСУ на Запорізькому напрямку, протидіючи українським військовим у поверненні наших територій. Про цей підрозділ імені “термінатора Сталіна” ми вже розповідали не раз з того часу, коли він з’явився у 2022 році як кишенькова армія і майданчик для піару гауляйтера Євгена Балицького. Відтоді змінювався склад,  підпорядкування і рівень завдань, які виконують “судоплатівці”, прикомандировані з літа минулого року до 58-ї загальновійськової армії ЗС РФ. 

Про нинішнього командира загону БАРС-32 Дмитра Погребняка, вихідця із луганського спецпідрозділу МВС швидкого реагування «Сокіл», детально йшлося у розслідуванні Міліціонер-зрадник: ЦЖР ідентифікував командира «батальйону Судоплатова» з позивним «Шаман». З його ж слів, зараз основний кістяк  підрозділу складають вихідці із Донбасу, а місцевих – мешканців Запорізької області – дуже мало. Мовляв, бояться переслідувань і помсти українських спецслужб. Хоча більш вірогіднним бачиться небажання українців воювати проти України.  

Серед бійців підрозділу на вищих та не тільки посадах осіли як колишні українські спецпризначенці та мешканці окупованих територій, так і кадрові російські військовослужбовці. ЦЖР вдалося ідентифікувати ключових осіб  БАРС-32. Щоправда, поки йшла робота, деякі ідентифіковані нами  “задвухсотились”, тож довелось “пробивати”  їхніх наступників. 

Начальник штабу Собко-“Шмєль”

У відеорепортажі пропагандиста Соловйова, завдяки якому нам вдалося ідентифікувати командира БАРС-32 Погребняка, засвітився не один бойовик. Згадуючи час після Майдану, коли бійці “Сокола” охороняли луганський аеропорт, Погребняк перепитував деталі у бійця, що йшов у супроводі. З цього стало зрозуміло, що він також служив у “Соколі”, однак якість відео не дозволяла його розпізнати.  

Це вдалося зробити завдяки якісному фото з луганського клубу «Геометрія», яке вивело на сторінку в Linkedin Володимира Юрійовича Собка (анкетні дані можна подивитись тут). 

Володимир Собко (другий справа) та Олександр Соколов (крайній зліва) з дружинами у луганському клубі “Геометрія”, 2021 Фото: storage.yandexcloud

Щоб уже не повертатись до цього фото, представимо друга Собка – Олександра Соколова, бойовика «4-ї окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу “ЛНР”, що дислокувалася в окупованому Алчевську. Він потрапив до українського полону, але у 2017 році повернувся на окуповану Луганщину завдяки обміну. В інтерв’ю  медіа  Соколов розповідав, як не піддався на пропозиції співпраці з СБУ та пишався прізвиськом «сепаратист». 

Володимир Собко є випускником Луганського державного університету МВС. Як і командир БАРС-32 Дмитро Погрєбняк, він служив у спецпідрозділі швидкого реагування МВС «Сокіл» в Луганській області, а після 2014 року залишився в окупації.

Володимир Собко (крайній зліва) з іншими курсантами  університету МВС у Луганську Фото:avifobot

До 2017 року Володимир Собко вчився на юриста в захопленому Луганському університеті ім. В. Даля, а з 2019 року вказував себе в анкеті веб-розробником і членом російської мережі для навчання  програмістів Elbrus Coding Bootcamp.

Ймовірно, він керувався прикладом свого брата-програміста Михайла Собка, який з 2014 року працює та живе в Києві. А Володимир вештався Росією в пошуках себе і зрештою пішов воювати проти України, долучившись до підрозділу БАРС-32, яким  з минулого року командує Дмитро Погребняк. Стосунки між ними не лише службові, а  дружини Погребняка і Собка давно товаришують і разом розважаються у нічних клубах в Сочі.

Христина Таранова (ліворуч), дружина Володимира Собка («Шамана»), із Анастасією Єршовою, дружиною Дмитра Погребняка («Шмєля»). Фото: vklybe

У пропагандистському ролику, опублікованому Соловйовим у вересні 2023 року,  Володимира Собка титрують за позивним “Шмєль” і посадою – начальник штабу БАРС-32.

Володимир Собко, позивний «Шмєль», 2023 рік Фото: скрін відео k365.ru

Він розповідає про бої за П’ятихатки, до яких підрозділи ЗСУ підійшли, займаючи одне за одним села, і про те, як російській артилерії вдалося зупинити контрнаступ українців в так званій “Жереб’янківській пастці”. 

Власне, цим відео та вересневими публікаціями російських ЗМІ з майже ідентичними текстами і цитатами “Шмєля”, і вичерпується його медійна активність.

Із відомих фактів біографії незрозуміло, чи мав Володимир Собко бойовий досвід до того, як приєднався до БАРС-32, відтак, його відповідність посаді начальника штабу “батальйону” виглядає дещо сумнівно.  

Замполіт Абдулкєрімов-“Курах”

Інша справа – замполіт підрозділу БАРС-32, позивний «Курах»,   44-річний майор Абдулкєрімов Магомед Багаутдінович (анкетні дані можна подивитись тут)

Магомед Абдулкєрімов, замполіт БАРС-32  Фото: akrasdia.ru

Він військовослужбовець з великим досвідом участі у бойових діях. До повномасштабного  вторгнення Росії в Україну  24 лютого 2022 року брав участь у конфліктах у Нагорному Карбасі, Сирії, а також в окупації Криму в 2014 році, має нагороди міністрества оборони РФ «За возвращение Крыма» та «За участие в военной операции в Сирии».

Магомед Абдулкєрімов служив у 727-му окремому батальйоні морської піхоти  77-ї окремої гвардійської бригади морської піхоти у складі Каспійської флотилії.

 За даними Головного управління розвідки МО України,  727-й батальйон морської піхоти (в/ч 20264) вчиняв воєнні  злочини щодо цивільного населення в Україні. В опублікованому у березні 2022 року переліку особового складу батальйону є і прізвище заступника командира з виховної роботи майора Абдулкєрімова. 

При цьому він стверджував в інтерв’ю, що бере участь у так званій “СВО” з червня 2022 року, що наразі  неможливо перевірити. Поза тим, Магомед Абдулкєрімов за час великої війни вже отримав щонайменше дві нагороди: орден Мужності та медаль “За відвагу”. За даними публікацій російських медіа, він уже має звання підполковника.

Із курйозного: фото Абдулкєрімова було використане для обкладинки відео з назвою «Офицер блокирует Путина!», проте в самому ролику Аблудкєрімов не фігурує.

Заступник командира Макаров-“Ангара” і “статусний” Дождіков

У вересні 2023 року в МК вийшла стаття із заголовком “Командири батальйону Судоплатова розкрили внутрішню кухню”. Окрім визнання того, що в запорізькому добробаті майже немає запоріжців, у статті було  названо позивний заступника командира загону БАРС-32 із бойової роботи – “Ангара”. 

Бойовик у тактичних окулярах (другий справа) на цьому знімку ідентифікований нами як  34-річний Макаров Олєг Андрєєвіч (анкетні дані можна подивитись тут).  

Командири “батальйону ім.Судоплатова”. Фото: mk.ru

На фото не видно патчу з позивним Макарова, проте з високою долею ймовірності ми вважаємо, що це і є «Ангара». Олєг Макаров народився у сибірському місті Ангарськ, назву якому дала річка Ангара. 

В іншій публікації “Ангара” розповідає, що був спецпризначенцем. На сторінці Олєга Макарова в ВК повідомляється, що він служив у військовій частині 32364, це 11-та  окрема десантно-штурмова бригада, дислокована в Улан-Уде. А на цьому фото десантник Олєг Макаров  бере участь у заходах Дня призовника, що проводився у 2019 році в 11-й ОДШБ в Улан-Уде.  

Десантник Олєг Макаров. 2019 рік, Фото: nature-i-bur

Як свідчать сервіси боржників, у Макарова з 2020 року були тривалі проблеми з виплатою кредитів. Тож цілком можливо, що він пішов воювати проти України, аби погасити заборгованість: три виконавчі провадження були закриті у кінці 2022 – 2023 роках.  

У лютому цього року гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький у своєму телеграм-каналі повідомив про зустріч з командирами “батальйону ім. Судоплатова”. Йшлося про матеріально-технічне забезпечення та підтримку родин бойовиків, як пише Балицький, “багато сімей судоплатівців хочуть переїхати жити в Запорізьку область, аби бути ближче до своїх чоловіків і батьків”.

І ми навіть знаємо , де їх розселять – кількість експропрійованих у мешканців Запоріжчини квартир і будинків вже налічує тисячі.

На опублікованих фото зустрічі по ліву руку гауляйтера сидить командир БАРС-32 Дмитро Погребняк , а по праву – не ідентифікований раніше військовослужбовець.  За такого сусідства під час наради, припускаємо, цей чоловік посідає не останню посаду в “батальйоні ім. Судоплатова”.  

Зліва напрво: Роман Дождіков, Євген Балицький, Дмитро Погребняк. лютий 2024 Фото: Telegram 

На сайті вже згаданого луганського клубу «Геометрия», де любили відпочивати  нинішні “судоплатівці”, також знайшлося фото цього бойовика разом із сином Тимуром. Фото хлопця в такому ж худі є на інстаграм-сторінці його достатньо медійної мами.

Тож дізнатися  імʼя батька вже не було проблемою – це Дождіков Роман Алєксандровіч зі Ставрополя (анкетні дані можна подивитись тут). В одній із соцмереж як пароль він поставив ім’я та останні цифри року народження сина – «timurchik07». Їхні адреси проживання також співпадають.

Дождіков Роман із сином Тимуром,  2019 р. Фото:geometria.ru

До того, як брати участь у війні проти України, Роман Дождіков керував приватною охоронною фірмою «Багратион» в Ставрополі. Вона була партнером таких крупних компаній як казанський «Бибанк», Ростелеком, Транснефть та інших. Засновником “Багратиона” та ще 20-ти інших приватних охоронних структур, розкиданих по РФ, був Аксьонов Анатолій Ніколаєвіч. Схоже, бізнес був не дуже вдалим, бо у 2018 році фірма припинила свою діяльність, а згодом Роман Дождіков подався до “батальйону ім. Судоплатова”. 

Начмеди: 200-й і поки ще живий 

Начальником медичної частини “батальйону імені Судоплатова” донедавна   був Рафаель Рамільєвіч Якубов, позивний «Рафа», родом із села Трьохозерки Нижньогородської області. 

Окупант був ліквідований 21 грудня 2023 року, про що повідомила Автономія татар його рідного регіону, з посиланням на свідчення близьких.

Якубова на цій посаді змінив уродженець Санкт-Петербургу Матвєєв Алєксєй Сєргєєвіч, який працював у швидкій допомозі та у травмпункті «Coris» (анкетні й контактні дані можна подивитись тут).

Алєксєй Матвєєв, начмед БАРС-32, 2024  рік, Фото: Telegram

Паралельно з лікарською справою Матвєєв пробував займатись бізнесом: у 2018 зареєструвався індивідуальним підприємцем з торговельними видами діяльності, а також тривалий час займався бджільництвом та продавав мед на власному сайті

 Здавалося б, чого ще треба людині з мирною професією і прибутковим бізнесом.  Проте Алєксєй Матвєєв змінив свій лікарський одяг на військовий, взяв позивний «Москит» та очолив медичну службу “батальйону ім. Судоплатова”. 

Командири рот БАРС-32 та інші

Командиром 2-ої мотострілкової роти з позивним «Метис»  виявився скандально відомий рейдер і колаборант із Криму. Це 55-річний Голіков Ігор Володимирович, громадянин України, який був членом незаконного збройного формування “Самооборона Криму” і брав участь в російській окупації півострова (анкетні дані можна подивитись тут).

Ігор Голіков, депутат окупаційної міської ради Бахчисарая. 2020 р. Фото: primechaniya.ru

До окупації Криму Голіков був директором  Бахчисарайської районної організації українського товариства мисливців та рибалок, та фізособою-підприємцем з реєстрацією в Сімферополі і торговельними видами діяльності. 

Після прислужництва окупантам Голіков став керівником виконкому Бахчисарайського регіонального відділеня «Единой России» та депутатом окупаційного «горсовета» Бахчисарая . Однак головні його здобутки були в іншій сфері: у 2015 році Голіков, за допомоги  кількох десятків “самооборонівців” з нашивками «Львы Крыма», здійснив рейдерське захоплення активів Бахчисарайської райспоживспілки. Під виглядом “націоналізації” були захоплені найбільший ринок міста та приміщення магазинів і підприємств споживспілки по всьому району. 

На базі вкраденого у пайовиків майна було створене «Бахчисарайське торгівельно-виробниче підприємство», яке й очолив рейдер Ігор Голіков. А вже через чотири роки його затримав місцевий відділ ФСБ за підозрою в отриманні хабара в розмірі 150 тисяч рублів та виплаті зарплати “мертвим душам”.

За повідомленнями кримських медіа, російський “суд” присудив Голікову два роки колонії зі штрафом у 1,5 мільйони рублів. Після цього він зник із соцмереж на два роки. І з’явився лише у 2022 році, на фото, яке запостив гауляйтер Балицький разом із повідомленням про привітанням дітей в Мелітополі з Новим роком бійцями тоді ще його кишенькового “добровольчого батальйону ім. Судоплатова”.

Ігор Голіков Ігор, боєць “батальйону ім. Судоплатова”.  2022 р. Фото: melitopol-news.ru

У квітні 2023 року в телеграм-каналі підрозділу БАРС-32 з’явилась  згадка про кримчанина-хабарника  вже як про командира 2-ї роти БАРС-32 з позивним «Метис». 

На жаль, нам наразі не вдалося ідентифікувати командира 1-ої роти “судоплатівців” із позивним «Саймон». Ми знайшли світлини, поширені на російському форумі, де він стоїть разом із членом ради командирів «Союза добровольцев Донбасса» Олександром Медведєвим, колишнім працівником донецької прокуратури. Після окупації частини Донбасу Медвєдєв зайняв посаду «старшого офіцера управління спеціальних операцій прокуратури ДНР». 

Командир 1-ї роти  БАРС-32  «Саймон» (праворуч) і Олександр Медвєдєв, член Ради командирів СДД. Фото: liveinternet.ru

За даними фотобази “Миротворець”,  нинішній командир роти судоплатівців «Саймон» також відвідував 5-й  з’їзд “Союза добровольцев Донбасса”, що проходив у Москві у 2020 році. 

«Саймон» (праворуч) на 5-му з‘їзді СДД у Москві. 2020 Фото: Миротворець

Після публікації матеріалу про командира БАРС-32 Погребняка-“Шамана”, редакція ЦЖР отримала повідомлення від читача, який опізнав третього бойовика на фото з пропагандистом Соловйовим. 

Це Власов Владислав Владленович, громадянин України, який у 2014 році перейшов на бік окупантів (анкетні йдані можна подивитись тут). Раніше він був охоронцем Катерини Губарєвої – дружини зрадника і окупаційного “мера” Донецька, яка займала різні посади в окупаційній владі “ДНР” та ТОТ Херсонської області. І врешті десь поділась після скандалу із розкраданням грошей на “соціалку” на Херсонщині.

Зліва направо: Дмитро Погребняк, Владислав Власов, Владімір Соловйов.  2023 Фото: Telegram

Наразі ми не знаємо, яку посаду і позивний має Владислав Власов. Припускаємо, що це або якась особа, наближена до  командира БАРС-32 (з цим фото Погребняк-“Шаман” вітав Соловйова з днем народження),  або ж із тих охоронців, хто супроводжує на нулі російських пропагандистів.

Центр журналістських розслідувань продовжить роботу з ідентифікації окупантів та зрадників, які воюють проти України. Бо всі вони мають бути виявлені і притягнуті до відповідальності. Відтак сподіваємось на допомогу нашої аудиторії.