Російські та сербські ультраправі найманці в батальйоні імені Судоплатова

Публікації
Фото: Аргументы и факты

Як розповідає нам російська пропаганда, українське військо — усі поголівно — нацисти і бандерівці-націоналісти. Однак у війську окупантів та добровольчих формуваннях на окупованих територіях знайшли прихисток справжні неонацисти. І це не тільки живодер Олексій Мільчаков.

Центр журналістських розслідувань розповідав про «батальйон імені Судоплатова», коли його тільки почали формувати із мешканців Мелітопольщини, створюючи видимість підтримки окупації.

Він не входить в структуру Міноборони Росії, тому його члени навіть не можуть вважатися комбатантами з точки зору міжнародного права, а є учасниками незаконного збройного формування, а деякі — найманцями.

Опікується «батальйоном» і його спорядженням гауляйтер Запорізької області Євген Балицький. Він навіть зареєстрував цей начебто добробат як «государственное унитарное предприятие».

Гауляйтер Балицький стверджує, що в батальйоні служить і його старший син Олександр. За нашою версією, Балицький старший записав у батальйон Балицького-молодшого, аби врятувати його від мобілізації. Адже Олександр вже 8 років живе у анексованому Севастополі, на нього оформлений родинний бізнес Балицьких — ресторан-бари- магазини.

Можливо тому це дивне формування зі статусом підприємства і з мажором Балицьким у складі ніяк не потрапить на фронт а все тренується і тренується. А пропагандисти-піарники знімають про це красиві роліки, пафосні фотографії та просто роботу десятка «бійців» на камеру. Також судоплатівці виконують серйозне бойове завдання — перевіряють документи у цивільних на блокпостах.

Фото: пропагандистське джерело

Однак останнім часом одноманітність роликів змінилась: «судоплатівці» хваляться, що до них приєднуються добровольці з так званого «Международного движения «РУСОВ». Це організація, що пропагує імперські ідеї про об’єднання слов’ян під керівництвом Росії.

«У нас у всіх мета — об’єднання слов’ян, панславізм, об’єднання навколо Росії, і Росія має бути матір’ю всіх народів», — говорить Андрій Родіонов, головний в організації «РУСОВ». Він родом із Севастополя, громадянин України, хоч і взяв російський паспорт.

Андрій Родіонов, засновник організації «РУСОВ». Фото: Вконтакте

В українському реєстрі він значиться співзасновником та керівником громадської організації «Слов’яни», зареєстрованої у Севастополі у 2008 році та ліквідованої у 2009-му. Зараз Родіонов воює проти України у складі незаконного збройного формування, має позивний «Вікінг».

Андрій Родіонов, засновник організації «РУСОВ». Фото: пропагандистське джерело

Організацію Родіонова російські спецслужби використовують і за кордоном, зокрема, для проведення проросійських акцій у Сербії.

«У всіх слов’янських країнах ми маємо представництва, і, можливо, ви в курсі, багатотисячні мітинги в Белграді, які були організовані на підтримку СВО, це і наша участь», — розповідає Родіонов.

Андрій Родіонов та Божибар Деліч. Фото: Вконтакте

На цьому фото Родіонов поруч із Божидаром Делічем, колишнім командиром 549-ї моторизованої бригади югославської армії під час війни в Косово. До складу його бригади також входила група російських добровольців. Деліч виступав свідком захисту перед Гаазьким трибуналом у процесах над воєнними злочинцями Слободаном Мілошевичем і Володимиром Лазаревичем. Також Деліч — колишній член Сербської радикальної партії.

Партія відома непримиренним великосербським націоналізмом та вірним служінням Москві. Її очолює батько Воїслав Шешель, колишній ватажок ультраправого четницького руху та воєнний злочинець, засуджений Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії за етнічні чистки.

У листопаді 2017 року на збіговиську маргіналів, що фінансується Кремлем та має назву «форум «друзів Криму», були присутні син воєнного злочинця — Алєксандар Шешель та Дубровко Божич, які представляли Сербську радикальну партію.

Не дивно, що маючи тісні стосунки з сербськими радикалами, у так званому батальйоні імені Судоплатова, де служить Родіонов, з’явилися і так звані «добровольці» з Сербії.

Фото: соцмережі

«Дунай» та «Сава». На формі мають круглі шеврони з логотипом організації «РУСОВ». Обличчя закривають балаклавами через те, що бояться відповідальності за своє рішення приєднатися до російських окупантів. Адже кримінальне право Сербії передбачає суворе покарання за найманство.

Родіонов та його організація не приховують, що є ультраправими націоналістами, про це прямо написано на їхній сторінці ВКонтакте. Але російська пропаганда цього як то кажуть, в упор не бачить.

І це зрозуміло. Адже російські спецслужби вірні постулатам їхніх кумирів із століття НКВД-КДБ, які фінансували, вчили і просували до влади ультаправих і ультралівих діячів за кордоном. Ми недаремно згадуємо про наше дослідження «Друзі окупації Криму», де зібраний цілий серпентарій агентів Кремля. Тепер їхні послідовники їдуть воювати проти України.