Готуйся вбивати і помирати за Росію-2. Хто формує дитячу армію окупантів у Криму

Розслідування
«Молодая гвардия Единой России». Фото з соцмереж

Центр журналістських розслідувань продовжує цикл публікацій про мілітарні формування для дітей, створені російськими структурами в окупованих АР Крим та Севастополі. У першій частині дослідження ЦЖР розповів про регіональні відділення «Юнармії», чисто кримські проекти – «Крымпатриотцентр», «Союз казачьей молодежи Крыма и Севастополя» та локальні організації «Сиваш», «Кордон-Тарханкут» та «Евпаторийский десант». На жаль, перелік центрів та організацій, створених, щоб навчати кримських дітей ненавидіти Україну та воювати проти неї, ними не вичерпується.

«Движение первых», Кримське вiддiлення

Повна назва юрособи: «Региональное отделение общероссийского общественно-государственного движения детей и молодежи «Движение первых» Республики Крым». 

«Движение первых» – репліка радянської піонерії, яку подарували Путіну в яскравій пропагандистській обгортці. Він очолює наглядову раду Руху та особисто опукується його діяльність. За офіційною легендою, у квітні 2022 року кримська школярка Діана Красовська попросила президента РФ створити всеросійський дитячий рух. Законопроект про створення організації внесли в Держдуму саме 19 травня – в день 100-річчя піонерської організації. В липні того ж року Путін підписав Закон «Про російський рух дітей та молоді», який назвали «Движение первых», хоча Путін нібито наполягав на назві «Пионерия».      

Російських школярів та студентів масово заганяють до Руху. На кінець 2023 році організація нараховувала майже 5 мільйонів учасників. «Движение первых» щедро фінансується – рух отримав бюджет у 19 млрд рублів. 

Кримське відділення Руху, як стверджує його офіційна статистика, налічує понад 14 тисяч учасників та 580 первинних відділень у навчальних закладах. Організація зареєстрована в Сімферополі, на вул. Рози Люксембург, 15. (Це будівля Сімферопольського технікуму залізничного транспорту). 

Путінська піонерія активно нав’язує дітям в окупованому українському Криму російський патріотизм. Будь-які заходи проводяться під ура-патріотичними гаслами з російською символікою та антиукраїнською риторикою. Вручення підліткам російських паспортів «Движение первых» перетворило на політінформацію з переглядом путінських виступів.

Вручення російських паспортів у школі №1 м.Красноперекопська. Фото з соцмереж

Одним із напрямів діяльності «Движения первых» є «Служение Отчизне». Дітям змалку вбивають в голову, що захищати Росію – це їхній готують до «священний обов’язок». Рух організовує зустрічі з «героями СВО» та концерти для них, залучає дітей до збору гуманітарки для потреб російської армії та виготовлення маскувальних сіток та окопних свічок. А також проводить мілітаристські ігри з імітацією бойових дій: «Зарничка» – для малечі, «Зарница» та «Zеркало Истории» – для підлітків, де навчають початковій військовій підготовці, стрільби по мішенях та керуванню дроном.

«Зарница» в Петровській школі №2 Красногвардійського району. Фото з соцмереж

Проект «Zеркало Истории» на полігоні WarZone в Криму. Фото з соцмереж

У вересні 2023 року Канада запровадила санкції щодо організації «Движения первых» за причетність до депортації українських дітей в Росію, а також за створення та розповсюдження дезінформації та пропаганди. У лютому 2024 року Рух та його керівник Григорій Гуров потрапили під санкції ЄС за мілітарні заходи для знищення ідентифікації українських дітей, що проводяться в окупованому Криму та нових окупованих РФ територіях на півдні і сході, де регіональні відділення були створені у 2023 році.  

Керує кримським відділенням «Движения первых» росіянка Арламєнкова Єкатєріна Юр’євна. До Криму вона перебралась у 2015 році з Санкт-Петербурга. До 2023-го Арламєнкова була в керівництві «Российского движения детей и молодежи» – попередника «Движения первых».

Єкатєріна Арламєнкова, керівниця кримського відділення «Движения первых». Фото: соцмережі

Севастопольське відділення «Движения первых» (ИНН 9200015025) так же активно засіває голови дітлахів пропагандистськими войовничими наративами. Організовує різноманітні патріотичні заходи за участі окупаційної влади та учасників «СВО», залучає дітей до участі у всеросійській військово-патріотичній грі «Зарница», проводить «уроки мужності» та «пам’яті», просуває напрямок «Служить Отечеству».

«Движение первых» в Севастополі – урок поводження зі зброєю. Фото з соцмереж

Очолює севастопольське відділення «Движения первых» 35-річна громадянка України Молчанова Ганна Станіславівна. Методистка палацу дитячої та юнацької творчості Севастополя, а до того – педагог-організатор і вчителька фізкультури школи №45. Вищу освіту здобула в українських вишах ще до анексії Криму: має дипломи Слов’янського державного педагогічного університету та Черкаського національного університету ім. Хмельницького.  

У 2021 році Молчанову внесли до санкційного списку РНБО України за роботу в «виборчій комісії» Ленінського району міста,  де вона була заступницею голови з правом вирішального голосу, під час незаконних виборів.

Ганна Молчанова, колаборантка, керівник відділення «Движение первых» в Севастополі. Фото: соцмережі

«Молодая гвардия Единой России», відділення у Криму і Севастополі

Молодіжна громадська організація партії «Единая Россия» – свого роду комсомол – була заснована ще у 2005 році. Молодіжне крило президентської партії забезпечує масовку на всіляких навколополітичних заходах, агітує за правильних кандидатів, видаючи себе за активістів і волонтерів, та проводить пропагандистські патріотичні акції.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну «Молодая гвардия ЕР», як й інші дитячі та молодіжні формування, підключилась до загальноросійського антиукраїнського мілітарі-сказу.

Відділення «молодогвардєйцев» Путіна в Криму було створене у лютому 2023 року, тобто, вже після початку великої війни. Відтак напрямки діяльності тотально заточені на підтримці агресії проти України. Організація влаштовує для школярів військово-патріотичні збори, стрільби на полігонах, патріотичні конкурси та акції типу «Служить Отечеству готов», «Георгиевская лента». «Молодогвардєйци» збирають гуманітарку для фронту, пишуть листи «героям СВО».

Військово-патріотичний конкурс «Служить Отечеству готов» «Молодої Гвардії ЕР». Фото з соцмереж

Військово-тактичні навчання в Сімферопольському районі. Фото з соцмереж

 З лютого 2023 року кримське відділення »Молодой гвардии Единой России» очолює  27-річна Арина Олегівна Моренець, уродженка Криму, помічниця ректора з молодіжної політики та патріотичного виховання так званого Кримського «університету культури, мистецтв та туризму», член партії «Единая Россия». В 2019 році балотувалась у депутати «Госсовєта» Криму.

Арина Моренець, колаборантка, керівниця «Молодой гвардии Единой России» на ТОТ Криму . Фото з соцмереж

«Молодая гвардия» в Севастополі також залучена до забезпечення путінської війни: підлітки плетуть маскувальні сітки, шиють одяг для військових, збирають посилки для фронту, проводять патріотичні заходи, роздають містянам Z-символіку.

Майстер-клас з пошиття балаклав у школі №23 м. Севастополя. Фото з соцмереж

Севастопольське відділення «Молодой гвардии ЕР» з 2021 року очолює мешканець міста Руденко Олександр Євгенійович, що вступив до «Единой России». До того, як податись у політику, продавав вудки в спеціалізованому магазині. Також цей «молодогвардєєц» за сумісництвом шоумен-циркач – він є організатором вистав місцевого цирку-шапіто.

Олександр Руденко, колаборант. Фото з соцмереж

Олександр Руденко (у червоній перуці). Фото з соцмереж

Військово-патріотичний клуб «Батальон форпост», м. Сімферополь 

Клуб створений у 2018 році при відділенні «Российского союза ветеранов». «Батальон форпост» організує для дітей та підлітків військові навчання, уроки мужності, зустрічі з «афганцями», казаками, учасниками «СВО», проводить уроки поводження зі зброєю та з тактичної медицини, змагання на воєнну тематику, де діти мають розбирати-збирати автомат Калашникова, продемонструвати стройову підготовку, знати російських воєначальників, розбиратись в погонах та званнях, родах російських військ та озброєнні. Учасників «Батальйону Форпост» так само активно залучають до тилової роботи путінської війни. Діти плетуть маскувальні сітки, пишуть листи учасникам «спецоперації». А ще – виступають масовкою за зйомках пропагандистських програм телеканалу «Крым24», роликів про «крымскую весну» та усіляких перформенсів.

Вихованці ВПК «Батальон форпост» на змаганнях. Фото з соцмереж

Вихованець ВПК «Батальон форпост» на тренуванні. Фото з соцмереж

Вихованці ВПК «Батальон форпост» плетуть маскувальні сітки. Фото з соцмереж

Вихованці ВПК «Батальон форпост» на занятті на базі ОМОН Сімферополя. Фото з соцмереж

Керівником «Батальона Форпост» призначена  23-річна Аліна Нікішаєва – мешканка Сімферополя, член партії «Единая Россия» і «молодіжного парламенту» Криму. У 2017 році вона вступила в Юнармию, потім – у Центр бойової спецпідготовки «Волк», де навчалась техніці рукопашного та ножового бою, роботі стрілецькою зброєю, навичкам тактичної медицини, тактиці ведення бою. Рік тому отримала посвідчення помічника командира 147-го гвардійського сімферопольського самохідно-артилерійського полку ЗС РФ (в/ч 73966, постійне базування м. Калінінєц Московської області).

Аліна Нікішаєва, колаборантка та її посвідчення Міноборони РФ. Фото: соцмережі

Військово-патріотичний клуб юних морських піхотинців «Багира», Роздольненський район

Клуб створений у 2015 році при школі в с. Кукушкине Роздольненського району. Вихованці клубу беруть участь у заходах «Юнармии», їх вчать техніці рукопашного бою, стріляти з різної зброї. Клуб проводить військово-патріотичні змагання, патріотичні конкурси.

Вихованці ВПК «Багира» на змаганнях. Фото з соцмереж

Вихованці ВПК «Багіра» на тренуваннях. Фото з соцмереж

Вихованці ВПК «Багіра» на тренуваннях. Фото з соцмереж

Вихованці ВПК «Багіра». Фото з соцмереж

Клубом «Багира» керує капітан у відставці Мотяков Євгєній Сєргєєвіч – уродженець Рязані, колишній морпіх, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС. 70-річний Мотяков також очолює створений у 2020 році в тому ж селі Кукушкине «Центр військово-патріотичного виховання юних морських піхотинців «Сатурн», який об’єднує кримські клуби юних «морпіхів». Крім нього співзасновниками центру були ймовірно дружина – Любовь Мотякова та Юрій Мозолєвскій

Мотяков, попри вік, і досі  викладає в Євпаторійському індустріальному технікумі, де у 2021 році також заснував військово-патріотичний клуб «Спарта».

Євгеній Мотяков (ліворуч), керівник ВПЦ «Сатурн». Фото з соцмереж

63-річний Юрій Івановіч Мозолєвскій також керує центром «Багира». Він уродженець Мурманська, колишній співробітник карного розшуку МВС РФ, полковник запасу, президент федерації армійського рукопашного бою Криму, «глава» окупаційної ради Кукушкиного та «депутат Роздольненської райради» від «Единой России». 

У 2014 році Мозолєвскій сприяв окупації  Криму Росією у складі незаконного збройного формування «Самооборона Криму» і має медальку від Аксенова «За защиту Крыма».

Юрій Мозолєвскій, член НЗФ «самооборона Криму». Фото: wrestcrimea.ru

Військово-патріотичний клуб «Патриот», м. Євпаторія

Клуб «Патриот» був заснований у 2016 році. Діти проходять тут курс молодого бійця, беруть участь у марш-кидках на 15-18 км, після чого мають «розбити табір, розгорнути антену, знищити табір противника, знайти льотчика». Клуб проводить тактичні ігри на полігонах,  тут вчать дітей володіти зброєю і рукопашному бою. «Ми готуємо дітлахів до вступу у військові училища, школи МВС, МНС. Вступаємо в Юнармию», – написано на сторінці «Патриота» в соцмережі. За участь у військових навчаннях дітей нагороджують, при цьому вони віддають керівникові честь та кажуть: «Служу России!».

Нагородження вихованців ВПК «Патриот» після навчань в горах. Фото з соцмереж

Тренування вихованців ВПК «Патриот», м. Євпаторія. Фото з соцмереж

Керує клубом «Патриот» Пікінер Дмитро Володимирович – вчитель фізкультури євпаторійської школи №7. До 2017 року таксував, та, мабуть, бізнес на «патріотичному вихованні» дітей виявився більш вигідним. Однак тепер головний факт біографії Пікінера – участь в «СВО», в якій він воював за контрактом у 2022 році. Його запрошують до шкіл, де він розповідає дітям про свої «подвиги».

В мережі знайшовся його лист до Аксенова, де Пікінер просить грошенят за те, що вбивав українців. У травні 2023 року Пікінер отримав посвідчення «ветерана бойових дій», а в соцмережі написав, що «бодався» за це майже рік.

Дмитро Пікінер, колаборант, учасник бойових дій проти України. Фото з соцмереж

Посвідчення «ветерана бойових дій» Дмитра Пікінера. Фото з соцмереж

До справи мілітаризації євпаторійських дітей підключився й син Дмитра Пікінера – Владислав Пікінер. Разом з друзями він організував «Патріотичний марафон «Zаряд», на який отримав грант від «Росмолодежи» для «підвищення рівеня знань про екстремізм та тероризм у молоді віком 14-20 років» та «зацікавити підлітків захоплюватись військово-патріотичним вихованням». З квітня до червня цього року «Zарядівці» проводитимуть лекції у навчальних закладах, кіберспортивний турнір, спортивну естафету та гру в лазертаг.

Владислав Пікінер, учасник мілітарної організації. Фото з соцмереж

Спортивний військово-патріотичний клуб армійського рукопашного бою «Победа», м. Севастополь

Клуб був заснований у 2017 році. Дітей сюди набирають з п’яти років. Їх вчать рукопашному бою – армійському та універсальному у засобах захисту. 

Клуб проводить військово-польові збори, стрілецькі естафети, військово-патріотичні ігри, де діти змагаються у стрільбі, метанні гранат, розбиранню-збиранню АК-74, семафорній азбуці, подоланні переправи, орієнтуванні та медичній підготовці. Вихованці клубу «Победа» проходять початкову військову підготовку, беруть участь у міських «патріотичних захода».

Стрілецькі змагання учнів СВПК «Победа». Фото з соцмереж

У 2023 році клуб отримав понад півмільйона рублів з російського Фонду президентських грантів на проект «Укрепление физической силы и патриотического духа детей школьного возраста города Севастополя «Будущий защитник родины». Він передбачав збільшення кількості вихованців, уроки мужності, патріотичні екскурсії, стрілецькі змагання та походи з військовою підготовкою.

Вихованці СВПК «Победа» на святкуванні Дня офіцера. Фото з соцмереж

Змагання вихованців СВПК «Победа». Фото з соцмереж

Керівник СВПК «Победа» – 46-річний мешканець Севастополя Ігор Володимирович Новиков. Колишній десантник також є президентом федерації армійського рукопашного бою Севастополя. 

За даними бази Центру «Миротворець», Новиков (позивний «Буга) брав участь у бойових діях на території України у складі ПВК «Вагнер».

Ігор Новиков, учасник НЗФ «ПВК «Вагнер», керівник мілітарного клубу «Победа» . Фото: соцмережі

На думку експертів, у підлітків, які пройшли підготовку в мілітарі-формуваннях, яким до того ж промили мізки антиукраїнськими побрехеньками, набагато більше шансів зрештою опинитись на війні проти України.   

Робота російської мілітарної машини для дітей з окупованого Криму вже дає свої результати – вихованці численних клубів і центрів вже йдуть на війну. Севастопольська організація  «Молодой гвардии ЕР» пишається  Семеном Юшковим, який попри юний вік подався на війну контрактником.

Семен Юшков, контрактник ЗС РФ з Севастополя. Фото з соцмереж

Центр журналістських розслідувань продовжує збирати інформацію про воєнізовані дитячі формування в окупованому Криму та про тих, хто мілітаризує кримських дітей, роблячи з них зомбі, готових помирати за путінську Росію.