В Крим в обхід санкцій, можливо, доставлені турбіни Siemens – нардеп

Народний депутат Борислав Береза інформує, що в окупований Крим в обхід санкцій, можливо, доставлені турбіни компанії Siemens для ТЕС, що будуються Росією на півострові.

Про це нардеп повідомив на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Можливо компанія Siеmens поставила турбіни для двох споруджуваних в Криму окупантами ТЕС. Можливо не вони і не на пряму, але розібратися треба. Написав запит в українське представництво компанії та в головний офіс. За фактом відповіді буду розуміти, як діяти», – написав Береза.

Він опублікував копію свого депутатського звернення, направленого на адресу ДП «Сіменс Україна».

Також Береза розмістив фотографію прихованого чохлом обладнання, відвантаженого в Камишовій бухті Севастополя, яке за своїми масово-габаритними характеристиках нагадує турбіни компанії Siemens, опубліковані у відкритих джерелах.

Фото: Facebook Борислав Береза

Крім того 30 червня 2017 року користувач відео-сервісу Уoutube під ніком TMPFM2 опублікував відеозапис вантажу, привезеного в Камишову бухту Севастополя. Він стверджує, що це дві турбіни та обладнання до них, призначені для споруджуваної в місті ТЕС.

«Ми знаходимося в Камишовій бухті і бачимо, що до нас привезли для Севастопольської ТЕС новий вантаж. Вчора виклав на форум фотографії, в цілому, прийшли до висновку, що це турбіни. Епопея з турбінами завершилася в цілому благополучно. Залишилося тільки дочекатися, коли їх повезуть», – коментує відеозйомку автор.

Нагадаємо, в березні 2017 року агенція Reuters повідомила, що німецький концерн Siemens поставив російській держкомпанії «Технопромекспорт» чотири газові турбіни, які, згідно з контрактом, призначені для будівництва ТЕС в Тамані, де до сих пір не розпочато роботи. РФ може спробувати в обхід санкцій встановити це обладнання на двох електростанцій, які будуються в окупованому Криму.

У листопаді 2016 року «Технопромекспорт» заявив, що російська «дочка» Siemens перешкоджає відвантаженню частини призначеного для Тамані газотурбінного устаткування, без якого турбіни не зможуть працювати. Siemens тоді відмовився від коментарів.

27 грудня 2016 року гендиректор держкорпорації «Ростех» Сергій Чемезов заявив, що «Технопромекспорт» переніс термін добудови ТЕС в анексованому Криму на 2018 рік через затримки з постачанням для них газових турбін Siemens.

20 лютого 2017 року Сергій Чемезов повідомив, що РФ сподівається обійти санкції Заходу, досягнувши домовленості з Іраном про постачання газотурбінного устаткування для двох електростанцій в окупованому Криму.

Детальніше про дії західних і українських санкцій, введених проти РФ за незаконну анексію Криму, і їх вплив на енергозабезпечення півострова читаєте в матеріалі «Як працюють санкції: енергозабезпечення окупованого Криму».