Турбіни Siemens доставлені в Крим, незважаючи на санкції – Reuters

Газові турбіни Siemens у Камишовій бухті Севастополя Фото: Youtube TMPFM2

Газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела, знайомі з проектом, передає Центр журналістських розслідувань.

Агентству не вдалося встановити, чи виконана доставка обладнання з відома або згоди Siemens. Але німецька компанія може опинитися під загрозою потенційного звинувачення в порушенні режиму санкції і в тому, що не вжила достатніх заходів, щоб її обладнання не потрапило на територію анексованого РФ Криму.

«Siemens не поставляв турбіни в Крим і дотримується всіх обмеженнь експортного контролю», – сказав представник Siemens в Мюнхені Вольфрам Трост у відповідь на прохання підтвердити передачу до Криму турбін.

Він не відповів на письмові запитання про те, чи відомо Siemens, що його турбіни відправлені до Криму і чи буде концерн брати участь в їх установці та обслуговуванні. Московський офіс Siemens також не надав коментар.

Міністерство енергетики РФ, що займається проектами в Криму, відмовилося від коментарів, адресувавши питання до виконавця проекту – держкомпанії «Технопромекспорт», однак її представник також відмовився від коментарів.

Близьке до проекту джерело сказало Reuters, що дві з чотирьох турбін були доставлені морем до Криму. За його словами, вони призначені для використання Севастопольської ТЕС, що будується. Турбіни були вивантажені в порту Севастополя, на майданчику станції проведена робота для їх установки і запуску. Джерело повідомило, що в порт Севастополя доставлені турбіни моделі SGT5-2000E. Турбіни такої модифікації виробляються тільки Siemens та її дочірніми компаніями.

Чиновник, який працює в кримській енергетичної галузі, знайомий з ходом проектів, і співробітник який бере участь в будівництві компанії, також сказали, що до Криму доставлені турбіни виробництва Siemens.

Два джерела повідомили агентству, що турбіни були доставлені до Севастополя з російської Тамані.

Нагадаємо, в березні 2017 року Reuters повідомив, що німецький концерн Siemens поставив російській держкомпанії «Технопромекспорт» чотири газові турбіни, які, згідно з контрактом, призначені для будівництва ТЕС в Тамані, де до сих пір не розпочато роботи. Агенство повідомляло, що РФ може спробувати в обхід санкцій встановити це обладнання на двох електростанціях, які будуються в окупованому Криму.

У листопаді 2016 року «Технопромекспорт» заявив, що російська «дочка» Siemens перешкоджає відвантаженню частини призначеного для Тамані газотурбінного устаткування, без якого турбіни не зможуть працювати. Siemens тоді відмовився від коментарів.

27 грудня 2016 року гендиректор держкорпорації «Ростех» Сергій Чемезов заявив, що «Технопромекспорт» переніс термін добудови ТЕС в анексованому Криму на 2018 рік через затримки з постачанням для них газових турбін Siemens.

Як повідомлялось, 3 липня 2017 року нардеп Борислав Береза поінформував, що в окупований Крим в обхід санкцій, можливо, доставлені турбіни концерну Siemens для ТЕС, що будуються Росією на півострові, і повідомив, що відправив запит в українське представництво компанії та до головного офісу Siemens.

30 червня 2017 року на відео-сервісі Уoutube було опубліковано відео вантажу, привезеного в Камишову бухту Севастополя. Його автор стверджував, що це дві турбіни та обладнання до них, призначені для ТЕС, що будується в місті.