Siemens заперечує укладення контракту на постачання турбін до Криму

Газові турбіни Siemens у Камишовій бухті Севастополя Фото: Youtube TMPFM2

У німецькому концерні Siemens стверджують, що не укладали контракту з російською держкомпанією «Технопромекспорт» на поставку газових турбін в окупований Крим, для ТЕС, які Росія будує на півострові.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, про це йдеться в опублікованій на офіційному сайті компанії заяві у зв’язку з повідомленнями ЗМІ про те, що дві турбіни Siemens доставлені до Криму для ТЕС в Севастополі.

«Повідомлення ЗМІ про те, що Siemens уклав контракт з ВАТ «Технопромекспорт» на поставку обладнання для будівництва електростанцій в Криму, не відповідають дійсності», – йдеться в повідомленні.

У концерні також заявили, що не мають «підстав вважати, що газові турбіни, згадані в новинних статтях, призначені для Криму».

«Siemens завжди веде свою діяльність у всіх застосовних політичних і правових рамках. Siemens поважає рішення щодо санкцій і, звичайно ж, буде дотримуватися нинішні положення про санкції», – підкреслили в компанії.

Разом з тим в заяві Siemens нічого не говориться про те, що Росія могла доставити до Криму виготовлені за контрактом з «Технопромекспортом» турбіни, що призначалися для будівництва ТЕС в російській Тамані, роботи по якій так не були розпочаті.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій.

У березні 2017 року Reuters повідомив, що німецький концерн Siemens поставив російській держкомпанії «Технопромекспорт» чотири газові турбіни, які, згідно з контрактом, призначені для будівництва ТЕС в Тамані, де до сих пір не розпочаті роботи. Агентство писало, що РФ може спробувати в обхід санкцій встановити це обладнання на двох електростанціях, які будуються в окупованому Криму.

27 грудня 2016 року гендиректор держкорпорації «Ростех» Сергій Чемезов заявив, що «Технопромекспорт» переніс термін добудови ТЕС в анексованому Криму на 2018 рік через затримки з постачанням для них газових турбін Siemens.

Як повідомлялося, 3 липня 2017 року нардеп Борислав Береза поінформував, що в окупований Крим в обхід санкцій, можливо, доставлені турбіни концерну Siemens для ТЕС, що будуються Росією на півострові, і повідомив, що відправив запит в українське представництво компанії та в головний офіс Siemens.

30 червня 2017 року на відео-сервісі Уoutube було опубліковано відео вантажу, привезеного в Камишову бухту Севастополя. Його автор стверджував, що це дві турбіни та обладнання до них, призначені для споруджуваної в місті ТЕС.