«Кримський диверсант» Андрій Захтей відмовився від адвокатів і уклав досудову угоду зі слідством

Новини

Заарештований у справі «кримських диверсантів» водій Андрій Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством.

Про це повідомляє видання «Медіазона» з посиланням на джерело, знайоме з ходом розслідування, передає Центр журналістських розслідувань.

Перед цим захтів відмовився від адвокатів Олександра Попкова, Олексія Ладіна і Ильнура Шарапова, з якими у нього було укладено угоду. Адвокати підтвердили цю інформацію, пише видання.

Андрій Захтей був затриманий в ніч з 6 на 7 серпня в районі села Суворове в Криму. За версією ФСБ, він повинен був зустрічати диверсійну групу Головного управління розвідки України, що готувала вибухи на півострові. Під час перестрілки з цією групою загинули спочатку підполковник ФСБ Роман Каменєв, потім десантник-контрактник Семен Сичов, передбачувані диверсанти втекли.

Захтею пред’явлені звинувачення в підготовці диверсії (стаття 30 і пункт «а» частини 2 статті 281 КК). Коли його разом з заарештованим у справі «кримських диверсантів» Євгеном Пановим перевезли в СІЗО «Лефортово» в Москві, з ним змогли зустрітися адвокати за угодою. Захтів розповів їм, що він на своєму автомобілі займався перевезеннями і чекав замовили машину клієнтів, коли в неї увірвалися співробітники ФСБ. Після дзвінка від клієнтів захтів разом з оперативниками під’їхали до села Рисове, де зав’язалася перестрілка.

Заарештований Захтей розповів адвокатам, що після затримання його жорстоко катували. «Шрами у мене на руках з’явилися від того, що співробітники ФСБ сильно стягнули мої зап’ястя наручниками. При цьому, коли мене катували струмом, від болю я сильно смикався, від чого на зап’ястях з’явилися рани. Катували мене два дні струмом. Спочатку пристібали клеми до ніг і до сідниць, включали струм, вимагали зізнатися в скоєнні злочину. Я говорив, що звичайний таксист і приїхав на місце перестрілки за дзвінком клієнта, але мене продовжували катувати. Надалі клеми стали чіпляти до геніталій, від болю я кілька разів втрачав свідомість», – описував він катування.

З лютого 2017 року Захтей знаходиться в СІЗО Сімферополя.