Представництво президента в АРК засудило дії окупантів, через які в колонії РФ помер незаконно засуджений українець Костянтин Ширінг

Новини
Костянтин Ширінг Фото: kommersant.ru

Представництво президента в АРК засудило антигуманні дії Росії, через які в колонії міста Новотроїцьк Оренбурзької області РФ помер незаконно засуджений в окупованому Криму за нібито «шпигунство» 61-річний громадянин України Костянтин Ширінг. Це перший випадок смерті кримського політв‘язня під час відбування покарання у російській в’язниці.

Про це йдеться в заяві представництва президента України в Автономній Республіці Крим.

«Незаконно засуджений окупантами до 12 років ув’язнення Костянтин Ширінг помер в російській в’язниці. Політв’язню був 61 рік, незаконне «покарання» він відбував у колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області», – зазначили у відомстві.

Про смерть Ширінга стало відомо Кримській правозащитній групі з власних джерел у колонії, офіційного підтвердження від ВК №5 поки що немає. Костянтин Ширінг страждав на серцево-судинні захворювання, потребував операції на серці та звертався за медичною допомогою, проте так і не отримав її.

«Звертаємо увагу, що це перший випадок смерті кримського політв‘язня під час відбування покарання. Цей факт можна пов‘язувати із повномасштабним вторгненням, що вплинуло на погіршення умов тримання українських політв‘язнів та ставлення до них. В ув‘язненні в тимчасово окупованому Криму залишаються ще десятки людей літнього віку й тих, які мають серйозні проблеми зі здоров‘ям і яким не надається належна медична допомога. Життя цих людей також перебуває під загрозою. Представництво засуджує антигуманне поводження з незаконно ув’язненими Росією громадянами України. Ненадання належного медичного обслуговування є порушенням основоположних прав людини та норм міжнародного права», – заявили у представництві президента.

У відомстві також звернули увагу правоохоронних органів України та прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на порушення основоположних прав громадянина України, що призвело до смерті незаконно ув’язненого.

«Закликаємо міжнародних партнерів рішуче засудити дії РФ, посилювати політико-дипломатичний тиск і вимагати негайного звільнення усіх політв’язнів. Лише деокупація Криму забезпечить свободу незаконно ув’язнених, і спокійне життя без утисків і репресій відновиться на українському півострові», – наголосили у представництві.

Нагадаємо:

  • 15 квітня 2020 року ФСБ заявила про затримання в Криму учасників «української розвідувально-диверсійної групи», в яку нібито входила «російська військовослужбовиця Тетяна Кузьменко, підозрювана у видачі державної таємниці» і громадянин України, якого підозрюють у «здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби», Костянтин Ширінг. Уродженець Києва Костянтин Ширінг приїхав до окупованого Криму із Запоріжжя в 2015 році. У Феодосії познайомився з дівчиною, значно молодшою за нього, яка працювала в російській військовій частині. Пара жила в цивільному шлюбі в орендованій квартирі, у них народилася дочка. За версією слідства ФСБ, саме Ширінг нібито умовив дружину повідомляти йому секретні дані про свою військову частину.
  • 7 червня 2021 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону призначив Тетяні Кузьменко 8 років позбавлення волі з відстрочкою на 2 роки, поки її дитина не досягне 14-річного віку, за обвинуваченням в «державній зраді». 
  • 15 жовтня 2021 року «Верховний суд Криму» засудив до 12 років позбавлення волі 61-річного громадянина України Костянтина Ширінга за обвинуваченням у нібито «шпигунстві».