Прокуратура АРК повідомила про підозру у воєнному злочині «слідчому» ФСБ Власову, який причетний до побиття та ув’язнення журналіста Єсипенка

Новини
«слідчий» ФСБ Віталій Власов

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру у скоєнні воєнного злочину «слідчому» Управління ФСБ в тимчасово окупованому Криму. За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозрюваний – Віталій Власов, який переслідував українського журналіста Владислава Єсипенка та першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

За матеріалами слідства, саме Віталій Власов розпочав незаконне кримінальне провадження відносно Владислава Єсипенка та вніс завідомо неправдиві відомості щодо обставин вчинення «злочину». Окупаційний слідчий прийняв справу до провадження та розпочав слідство.

Відомо, що затриманого Єсипенка били і застосовували до нього електричний струм. Катуванням росіяни добивалися від Єсипенка зізнання у незаконному виготовленні вибухівки. Власов підписав постанову про відкриття сфальсифікованого кримінального провадження проти журналіста.

Дії підозрюваного кваліфіковано як воєнний злочин, а саме порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі. 

Віталій Власов також сфабриковував справу та незаконно переслідував першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова в окупованому Криму. За цим фактом прокуратура АРК також повідомила про підозру у скоєнні воєенного злочину.

Власов переїхав до Криму після його окупації з Амурської області РФ. Його персональні данні першим встановив та оприлюднив Центр  журналістських розслідувань у матеріалі «Хто запроторив за ґрати Нарімана Джелялова та братів Ахтемових».

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів).
  • 16 березня президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай визнав, що Владислав Єсипенко є позаштатним співробітником видання Крим.Реалії, для якого знімав відео і фото в Криму, і закликав Росію негайно його звільнити.
  • Служба зовнішньої розвідки України назвала пропагандистською акцією заяви ФСБ про затримання в Криму нібито «українського агента».
  • Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом затримання ФСБ в Криму Владислава Єсипенка.
  • Дружина Владислава Єсипенка Катерина звернулася за допомогою в його звільненні до МЗС і президента України Володимира Зеленського.