Винних у катастрофі рейсу МН17 можуть засудити заочно – МЗС Австралії

Винні в катастрофі літака авіакомпанії Малайзійський авіаліній рейсу МН17, збитого в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, можуть бути засуджені заочно.

Як повідомляє агентство Reuters, про це заявила міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп, передає Центр журналістських розслідувань.

«Можливо, буде проходити заочний судовий розгляд», – сказала Бішоп.

Вона також закликала Росію дотримуватися кожного пункту резолюції 2166 Ради Безпеки ООН, автором якої є Австралія.

«Вона (резолюція – ред.) закликає всі держави співпрацювати, щоб гарантувати, що ті, хто відповідає за вбивство, були притягнуті до відповідальності», – зазначила глава австралійського МЗС.

Тим часом в Нідерландах, в неділю, 16 липня, напередодні третьої річниці катастрофи рейсу MH17 родичі загиблих провели мовчазний протест перед посольством РФ в Гаазі.

Як повідомляє нідерландський суспільний мовник NOS, родичі жертв звинувачують Росію в перешкоджанні встановленню істини по катастрофі МН17.

Вони встановили перед будівлею російського посольства РФ меморіальну лавку, на якій прикріплено табличку з текстом: «Чекаємо встановлення відповідальних і повної ясності», нижче на російській мові написано: «Людяність вище політики».

Фото: Twitter Jildou van Opzeeland

Родичі вказали на ряд перешкод, які здійснює Росія слідству по МН17: блокування трибуналу ООН, приховування свідків, відмова надати правдиву інформацію і уявлення інформації, яка є демонстративно неправдивою.

Фото: Twitter paulinebroekema

Нагадаємо, 5 червня 2017 року уряд Нідерландів оголосив рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 буде проводитися в рамках національної юрисдикції Нідерландів. Цей механізм притягнення винних до відповідальності був відпрацьований державами-учасниками Спільної групи з розслідування – Австралією, Малайзією, Бельгією, Нідерландами і Україною.

Як повідомлялося, 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.