Bellingcat опублікував звіт: МН17 збито ракетою із російського «Бука»

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat до третьої річниці трагедії опублікувала звіт про катастрофу рейсу МН17, в якому міститься висновок, що літак Малазійських авіаліній був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом з російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) «БУК».

73-х сторінковий документ розміщений на сайті Bellingcat в понеділок, 17 липня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У ньому повністю викладена хронологія подій безпосередньо перед трагедією і після, на підставі даних, зібраних розслідувачами з відкритих джерел.

Bellingcat приходить до висновку, що літак був збитий з російського ЗРК «БУК» по номером 332, який входить до складу 53-й зенітно-ракетної бригади Збройних сил Росії.

Експерти розкритикували версію Росії про те, що літак був збитий з району сіл Зарощенське і Велика Шишівка, які в той момент знаходилися під контролем України. Ці дані не підтверджуються ні очевидцями, ні інформацією з відкритих джерел, ні технічної оцінкою Ради безпеки Нідерландів.

Вони вказали, що 21 липня 2014 року Міноборони Росії опублікувало групу сфабрикованих документів про маршрут проходження рейсу, дані радарів і відредаговані супутникові знімки, зроблені в інший час.

«Не були представлені жодні переконливі докази, які б демонстрували, наявність діючої української ЗРК «БУК» на позиції в зоні ураження МН17 17 липня 2014 року», – йдеться в звіті.

«Єдиним можливим кандидатом на ракетну установку, яка збила MH17, є російський« Бук »під номером 332 53-й зенітно-ракетної бригади», – додали в Bellingcat.

Розслідувачі простежили шлях «Бука» №332, який збив літак, який в період з 23 по 25 червня 2014 року військовослужбовці 53-й зенітно-ракетної бригади РФ перевезли по території Росії на позиції поблизу російсько-українського кордону. Потім установку переправили на окупований Донбас. Її пересування було зафіксовано 17 липня через Донецьк до підконтрольного бойовикам міста Сніжне.

««Бук» під номером 332 прибув на поле на південь від Сніжного і випустив ракету, якою був збитий рейс MH17», – наголошується в звіті.

Після цього «Бук» був знятий на відео, коли їхав на схід через окупований Луганськ вранці 18 липня 2014 роки без однієї ракети. У Bellingcat вказують, що перехоплені повідомлення свідчать, що ракетна установка була доставлена в Росію незабаром після того, як було знято це відео.

Як повідомлялося, 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.

5 червня 2017 року уряд Нідерландів оголосив рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 буде проводитися в рамках національної юрисдикції Нідерландів. Цей механізм притягнення винних до відповідальності був відпрацьований державами-учасниками Спільної групи з розслідування – Австралією, Малайзією, Бельгією, Нідерландами і Україною.