У пошуках стрілочника: звільнений гендиректор «Силових машин» – партнера Siemens

Корупція

Звільнений Роман Філіппов, генеральний директор компанії «Силові машини» – співзасновника спільного з Siemens підприємства «Сіменс технології газових турбін», виробника турбін, незаконно поставлених в подсанкційний Крим.

Рада директорів «Силових машин» відправила у відставку гендиректора Романа Філіппова, який затримувався ФСБ у справі про розголошення держтаємниці, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію інтернет-газети «Фонтанка.ру»

«Я підтверджую, що на засіданні ради директорів компанії 19 липня було розглянуто рішення про дострокове припинення повноважень генерального директора ПАТ «Силові машини» і розірвання трудового договору з ним», – сказала «Фонтанці» в.о. начальника прес-служби підприємства Ольга Мамаєва.

Також на засіданні ради директорів розглядалося питання про призначення нового генерального директора. Нова інформація, як зазначила Мамаєва, з’явиться в найближчі години.

Інформація про затримання Романа Філіппова надійшла 13 липня на тлі скандалу навколо постачання турбін марки Siemens в окупований Крим, який перебуває під санкціями. Устаткування було вироблено петербурзькою компанією «Сіменс технології газових турбін» – спільним підприємством Siemens і ПАТ «Силові машини». За версією ФСБ, гендиректор ознайомив сторонніх осіб з документами, що містять секретні відомості. В якості запобіжного заходу йому обрали підписку про невиїзд і відпустили.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій. У дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для ТЕС, що будуються в анексованому Криму, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens незаконно доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ компанією СОВФРАХТ.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» (структура «Ростех») і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».