Напередодні захоплення Криму спікер Константинов шукав зустрічі з лідерами Майдану – Чийгоз

Заступник голови Меджлісу кримських татар Ахтем Чийгоз на допиті у «Верховному суді» окупованого Криму повідомив, що спікер кримського парламенту Володимир Константинов 24 лютого 2014 роки зустрічався з главою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим з метою можливих контактів з лідерами Євромайдану.

Про це розповів 26 липня адвокат Чийгоза Микола Полозов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

«На думку Ахтема Чийгоза, ця зустріч була зумовлена ​​втечею президента України Віктора Януковича і бажанням Константинова і залишків представників« Партії регіонів »знайти контакт з новою київською владою… Константинов був в паніці: Янукович втік, потрібно було терміново шукати взаємодію з Турчиновим, Яценюком та іншими лідерами євромайдан», – процитував Ахтема Чийгоза адвокат.

Раніше на засіданні суду по «справі Чийгоза» Володимир Константинов стверджував, що в лютому 2014 року його зустрічався з главою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим в присутності Ахтема Чийгоза та Заура Смирнова.

Ахтем Чийгоз на суді розповів, що під час зустрічі 24 лютого 2014 року Константинов пропонував домагатися від української влади розширення повноважень Автономної Республіки Крим. За словами Чийгоза, через Чубарова і лідера кримських татар Мустафу Джемілєва Константинов хотів зустрітися з лідерами політичних сил, які отримали владу в Україні після євромайдан.

«Ахтем Чийгоз каже, що Константинов сподівався домовитися з новою владою в Україні, використовуючи авторитет лідера кримських татар Мустафи Джемілєва в Києві. Про квотування в органах влади мова теж йшла. Чубаров в ході розмови поцікавився про поїздки Константинова в Москву на поклін до «російського царя», але Константинов не став поширюватися», – розповів Полозов.

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв сказав, що йому не відомо про спроби кримських чиновників контактувати з українською владою, використовуючи його ім’я.

Рефат Чубаров, в свою чергу, підтвердив, що зустрічався з Константиновим, але не 24, а 25 лютого 2014 року – як тільки дізнався, що до порядку денного позачергової сесії кримського парламенту було внесено питання, які загрожують територіальній цілісності України. За словами Чубарова, він просив Константинова відкласти проведення сесії на кілька днів і спробувати за цей час зустрітися з українською владою в Києві, пише видання.

22 червня так званий «Верховний суд Криму» продовжив ще на три місяці арешт Ахтема Чийгоза до 8 жовтня 2017 року.

2 червня померла мати Ахтема Чийгоза, проте його відмовилися випустити з СІЗО, щоб він зміг взяти участь в похоронах.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті зіткнень двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу.

29 січня 2015 року в Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 

Правозахисники вважають «справу 26 лютого» юридично не обґрунтованою і розглядають її як інструмент політичного переслідування. При цьому, за участь у подіях 26 лютого заарештовані тільки проукраїнські  активісти.