Прикордонники зупинили на Дунаї ще одне судно, яке заходило в закриті порти Криму

Влада

Прикордонники Одеського загону морської охорони зупинили на Дунаї іноземне судно SAN PORFYRIOS (прапор Белізу), яке під іншою назвою незаконно заходило до закритих Україною портів окупованого Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу Держприкордонслужби України.

«Прикордонники Одеського загону морської охорони за оперативною інформацією виявили факти порушення заборони на заходження до закритих портів ТОТ Криму ще одного іноземного судна закордонного прямування. Незважаючи на те, що судно змінило прапор та назву, намагаючись заплутати правоохоронні ограни, прикордонники ретельно відстежували шлях судна за унікальним ідентифікатором судна (IMO). Номер ІМО лишається пов’язаним із корпусом судна протягом всього часу його існування, незалежно від зміни назви, прапору чи судновласника», – йдеться у повідомленні.

Теплохід SAN PORFYRIOS (прапор Белізу) був зупинений прикордонниками Одеського загону морської охорони в українських водах річки Дунай під час прямування з Румунії до Греції.

«За попередніми даними, судно під назвою Sava Lake (прапор Панами) та тим самим ІМО, що несе на борту т/х SAN PORFYRIOS (прапор Белізу), неодноразово, протягом 2014-2015 років, заходило до тимчасово закритих портів Автономної Республіки Крим», – зазначили в Держприкордонслужбі.

З метою з’ясування обставин, оглядовою групою відділу спеціальних дій на воді Одеського загону морської охорони було проведено огляд суднових приміщень та перевірку суднових документів. Первинний огляд показав, що суднова та навігаційна документація в повному порядку. Відміток про заходи до портів АР Крим немає.

Фото: dpsu.gov.ua

«Однак ретельний аналіз архівної документації дозволив виявити, що на борту наявні суднові документи, в яких зафіксовані неодноразові заходи суховантажу SAN PORFYRIOS до закритих портів АР Крим. На той час судном керував інший капітан, а екіпаж неодноразово змінювався. Проте один з помічників капітана двічі був в портах АР Крим на даному судні, а тому є порушником законодавства про ТОТ», – повідомили у відомстві.

Прикордонники зафіксували всі факти виявлених правопорушень, зібрані ними копії підтверджуючих документів будуть передані для правової оцінки до прокуратури. Стосовно іноземного громадянина – порушника законодавства про тимчасово окуповану територію, винесено заборону в’їзду в Україну на 3 роки.

Нагадаємо, 30 листопада 2016 року прикордонники затримали на Дунаї вантажне судно Sky Moon під прапором Танзанії, яке всупереч забороні української влади заходило в закриті порти окупованого Криму. На судні перебувало дев’ять членів екіпажу – капітан, громадянин Лівії, і вісім громадян Сирії.

Судно перевозило з Севастополя в молдавський порт Джурджулешти вантаж кальцинованої і технічної соди, виробленої на Кримському содовому заводі українського олігарха Дмитра Фірташа.

Прикордонники заборонили на 3 роки в’їзд до України членам экипажу судна Sky Moon.

15 березня 2017 року Малиновський районний суд Одеси ухвалив конфіскувати затримане прикордонниками на Дунаї Танзанійський судно Sky Moon разом з вантажем.