У Криму «суд» 4 серпня винесе вирок українському активісту Балуху – адвокат

Крим

В окупованому Криму «Роздольненський районний суд» закінчив розгляд справи українського активіста Володомр Балуха, якого російські силовики звинувачують в нібито зберіганні боєприпасів, і 4 серпня винесе йому вирок. Активіст заявив про політичне замовлення щодо нього. Захист вказує, що заборонені предмети Балуху були підкинуті і сподівається на його виправдання.

Про це заявила адвокат Балуха Ольга Дінзе у відеозверненні, яке опублікував на своїй сторінці в Facebook кримський активіст Михайло Батрак, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«В процесі судового слідства була проведена експертиза на виявлення на вилучених предметах слідів Балуха. Даною експертизи не були встановлені будь-які сліди, в тому числі генетичні, або пальців рук. Що підтверджує версію захисту про підкидання даних предметів на горище домоволодіння, в якому Балух Володимир Григорович був останній раз в 1998 році і більше там не з’являвся», – сказала Дінзе.

Вона також повідомила, що в процесі судового слідства було встановлено, що Балуху з 2014 року до моменту його затримання неодноразово надходили погрози про те, що якщо він не зніме зі свого будинку табличку і прапор України, він буде притягнутий до кримінальної відповідальності, «в тому числі шляхом підкидання йому предметів і речовин заборонених до обігу на території РФ». Однак «суд» версію захисту відмовився перевіряти.

«Слідство цю версію теж не перевіряло і не встановлювало походження даних боєприпасів і вибухових речовин. Тому ми вважаємо, що наш підзахисний підлягає виправданню, про що ми просили суд. Ми просили виправдати нашого підзахисного за відсутністю самої події злочину», – зазначила адвокат.

Вона додала, що сьогодні Балух виступив з останнім словом після чого «суд» пішов до нарадчої кімнати.

«Сподіваємося на справедливий вирок», – сказала Дінзе, зазначивши, що рішення «суду» очікується 4 серпня.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, Балух, виступаючи на «суді» з останнім словом, зазначив, що «причина його у’язнення не в боєприпасах, а в його принциповій позиції по відношенню до окупації своєї Батьківщини».

У дебатах сторін «прокурор» заявив, що вважає провину активіста повністю доведеною. Його виступ зайняв менше хвилини.

Як повідомлялось, 8 грудня 2016 року в окупованому Криму в селі Серебрянка Роздольненського району співробітники ФСБ провели обшуки в будинках українського активіста Володимира Балуха і його матері. Після обшуків активіста затримали. Співробітники ФСБ заявили, що на горищі будинку Балуха нібито виявлені 90 патронів і кілька тротилових шашок.

12 грудня «Роздольненський райсуд» Криму обрав запобіжний захід Балух у вигляді взяття під варту строком на 30 діб. 14 грудня слідчий в присутності адвоката пред’явив Балух звинувачення за ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів).

27 грудня 2016 роки і 3 лютого і 2 березня 2017 року «Роздольненський райсуд» продовжував арешт Балуха. 23 травня 2017 року «суд» продовжив термін утримання під вартою Балуха до 4 вересня 2017 року.

16 березня 2017 року в «Роздольненському районному суді» почався розгляд по суті справи проти Володимира Балуха, якого звинувачують в нібито зберіганні боєприпасів.

1 серпня на судовому засіданні «прокурор» запросив для Балуха покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років і один місяць в колонії загального режиму.