Після акції в підтримку Сенцова в Якутську затримали учасниць Pussy Riot

Влада

Учасниць Pussy Riot Марію Альохіну і Ольгу Борисову затримали в Якутську на наступний день після акції на підтримку утримуваного в Росії українського режисера, кримчанина Олега Сенцова біля виправної колонії №1.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання «Медіазона».

Як повідомила виданню сама Альохіна, її разом з Борисової відвезли до відділу поліції за підозрою в скоєнні адміністративного правопорушення – проведення несанкціонованої акції.

Напередодні, 7 серпня, учасниці Pussy Riot провели акцію на мосту через озеро Сайсари в Якутську неподалік від ІК-1, де знаходиться український політв’язень з Криму Олег Сенцов, розгорнувши великий плакат з написом Free Sentsov.

У 2014 році Сенцов був затриманий в Криму і переправлений в СІЗО Москви: ФСБ звинуватила його в “підготовці терактів”. У 2015-му суд РФ засудив його до 20 років суворого режиму. Спільником Сенцова російські слідчі зробили проукраїнського активіста Олександра Кольченко – йому дали 10 років колонії суворого режиму. У жовтні 2016 року РФ відмовила Україні у видачі Сенцова, а слідом за ним – і Кольченко.

В кінці березня 2017 американський філія міжнародної правозахисної організації письменників PEN International присудив Сенцової щорічну премію Барбари Голдсміт, яка вручається “в’язням сумління”.