ФСБ заявила про затримання чергового «українського диверсанта» в Криму

Крим

Російська ФСБ заявила про затримання в окупованому Криму чергового «українського диверсанта» Геннадія Лимешко, який названий «агентом СБУ» і нібито готував кілька диверсій проти об’єктів інфраструктури і життєзабезпечення півострова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби ФСБ.

«Управлінням ФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю в ході оперативно-розшукових заходів затриманий агент Служби безпеки України в Херсонській області, спрямований до Криму для здійснення диверсійних актів», – йдеться в повідомленні.

Як стверджують в російській спецслужбі, затриманий «громадянин України Лимешко Геннадій Геннадійович, уродженець Харківської області, раніше проходив службу в так званій зоні ATO на посаді старшого розвідника глибинної розвідки в одній з військових частин ЗСУ».

У ФСБ заявили, що затриманий 9 серпня року прибув до Криму, де нібито відповідно до завдання СБУ мав привести в непридатний для експлуатації стан лінії електропередач Судак – Новий Світ, знищити (пошкодити) шляхом підпалу лісові масиви в районі Судак – Рибаче – Алушта , створити умови для обвалу гірських порід з метою перекрити автомобільну трасу Судак – Новий Світ, а також підпалити один з об’єктів комунального господарства в районі селищі Рибаче.

У заяві наголошується, що Лимешко був затриманий співробітниками ФСБ 12 серпня нібито при спробі пошкодити лінію електропередач в районі траси Судак – Новий Світ.

«У іноземця виявлено та вилучено дві тротилові шашки типу«200» із запальною трубкою ЗТП-50, накольний механізм для приведення в дію вибухового пристрою, граната РГД-5 з вкрученим запалом УЗРГМ, ємності з горючою сумішшю, ручна пила (для підпилювання дерев’яних опор лінії електропередач) і цифровий фотоапарат (для документування диверсійної діяльності і подальшого звіту про неї перед кураторами в Службі безпеки України) », – стверджують в ФСБ.

«Слідчим відділом УФСБ Росії по Республіці Крим і м Севастополю» порушено кримінальну справу. Проводяться слідчі дії та оперативні заходи щодо «встановлення можливих спільників і посібників українського диверсанта».

ФСБ також опублікувала відеозапис затримання «диверсанта» Лимешко.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 7 серпня ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материковою Україною нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ було продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

12 серпня стало відомо про третього затриманого ФСБ «диверсанта» – Редвана Сулейманова. При цьому голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Сулейманов був затриманий в Криму за три тижні до подій у адмінграніци.

Кримська правозахисна група дізналася ім’я четвертого фігуранта, затриманого в серпні у справі «українських диверсантів» – це харків’янин Володимир Прісич.