Кримчан, які вийшли на пікети, не заарештували, оскільки ФСБ побоюється хвилі протестів в Криму – правозахисник

Крим

В окупованому Криму не стали заарештовувати активістів, які вийшли підтримати раніше арештованого 76-річного Сервера Караметова, після консультацій з ФСБ, в якій побоюються виникнення хвилі протестів на півострові.

Про це заявив координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сервера-аг’а підтримали ще п’ятеро осіб. Виникає питання, чому всіх цих п’ятьох пікетників не заарештували? Відповідь зрозуміла: якби заарештували ще і їх усіх, то вийшла б нова хвиля пікетників, ще більша, і так би йшла хвиля за хвилею, і це був б занадто жвавий рух. Мабуть, порадившись з ФСБ там вирішили, що досить буде обмежитися лише штрафом для одного з них», – сказав Джеппаров.

Він додав, що затримання і арешт Караметова, який вийшов в Сімферополі з одиночним пікетом до «Верховному суду Криму» на підтримку заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, викликали великий резонанс в Криму і за його межами.

«Сервер-аг’а сказав те, що ми всі думаємо – наші діти не терористи. Знаю, що ніхто його не напоумив вийти на пікет. Це було його особистим рішенням. Я був в той час біля будівлі суду. Він підійшов до нас, привітався, трохи поспілкувалися, а потім сталося те, чого ніхто не очікував – він пішов і зробив свою справу … Так, що резонанс пішов по всьому Криму і за межі Криму. Я його знаю близько тридцяти років. Він завжди був активний, по-своєму креативний, тому немає сумнівів, що провести пікет це його особиста ініціатива», – зазначив Джеппаров.

Правозахисник додав, що «інсинуації», які з’явилися в соціальних мережах з приводу того, що Караметова підштовхнули до проведення пікету якісь політичні сили, не відповідають дійсності. За його інформацією, літній кримчанин не перебуває в одній політичній партії, і нікого не попереджав про підготовку пікету.

Як повідомлялось, в Криму «суд» окупантів засудив до 10 діб арешту і 10 тисячам рублів штрафу 76-річного активіста Сервера Караметова, який 8 серпня вийшов на одиночний пікет на підтримку Ахтема Чийгоза.

14 серпня в Криму в Сімферополі пройшли одиночні пікети на підтримку Сервера Караметова. Всіх пікетників затримали російські силовики. Пізніше поліція відпустила більшу частину активістів, крім 64-річного Ярікула Давлатова, якому «Желєзнодорожний райсуд» Сімферополя присудив адмінштраф в сумі 10 тис. руб.

МЗС України висловило категоричний протест і обурення у зв’язку з черговою хвилею політичних репресій і порушень прав людини з боку Росії щодо громадян України в окупованому Криму.