МЗС України направив РФ ноту в зв’язку із затриманням в Криму Геннадія Лимешко

Влада

Міністерство закордонних справ України направило в МЗС РФ ноту з вимогою надати всю інформацію щодо обставин затримання в окупованому Криму українського громадянина Геннадія Лимешко, якого ФСБ звинувачує в нібито підготовку диверсій на півострові.

Про це в ефірі програми Радiо Свобода повідомила речниця українського зовнішньополітичного відомства Мар’яна Беца, передає Центр журналістських розслідувань.

Вона зазначила, що МЗС регулярно виступає з протестом у зв’язку з діями Росії на окупованих територіях. У той же час, за словами Беци, можливості українських дипломатів обмежені, оскільки ніяких консульських установ в Криму українське відомство не має.

«Важелів впливу в Україні не так багато, працюємо тільки через правозахисників і волонтерів», – сказала Беца.

Вона підкреслила, що кожен факт репресій проти населення в Криму фіксується і долучається до доказової бази для подальшого розгляду злочинів Росії на окупованих територіях в Міжнародному суді ООН.

Нагадаємо, 15 серпня російська ФСБ заявила про затримання 12 серпня в окупованому Криму чергового «українського диверсанта» Геннадія Лимешко, який названий «агентом СБУ» і нібито готував кілька диверсій проти об’єктів інфраструктури і життєзабезпечення півострова.

«Київський райсуд» Сімферополя заарештував «українського диверсанта» Геннадія Лимешко на 2 місяці  до 13 жовтня 2017 року.

У СБУ назвали заяву ФСБ про затримання чергового «українського диверсанта» в окупованому Криму «фейковий новиною» і провокацією, яку спецслужба РФ використовує для залякування населення півострова.

В Міноборони України заявили, що Геннадій Лимешко служив у Збройних силах України за контрактом та був звільнений у травні 2017 року за службовою невідповідністю.

У сім’ї Геннадія Лимешко вважають, що він дав свідчення про нібито підготовку диверсій в Криму під тиском і тортурами ФСБ.