Після Іловайську 8 бійців ВСУ залишаються в заручника у бойовиків – Генштаб

Донбас

На окупованому Донбасі 8 військовослужбовців Збройних сил України до сих пір залишаються в полоні бойовиків після Іловайскої трагедії в серпні 2014 року.

Про це повідомили в Управлінні по зв’язках з громадськістю ВСУ у відповідь на запит видання «ВВС Україна» про втрати сил АТО в боях за Іловайськ 24-29 серпня 2014 року, передає Центр журналістських розслідувань.

«За результатами обробки повідомляється, що загальні бойові втрати сил АТО під час боїв в районі Іловайську становлять 437 осіб (загинуло – 192, отримали поранення – 212, вважаються зниклими безвісти – 25, утримуються в заручниках – 8)», – зазначили у військовому відомстві.

Як пише видання, надані дані по втратах відрізняються від тих, які раніше оприлюднила Головна військова прокуратура. За її інформацією, лише 29 серпня 2014 року, під час виходу сил АТО з Іловайська «загинули 366 українських вояків, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили в полон».

Про те, що в полоні сепаратистів до сих пір залишаються українські бійці, які воювали під Іловайськ, у військовій прокуратурі не повідомляли.

В українському Генштабі, відповідаючи на питання, чому ці дані відрізняються від тих, які були наведені військовою прокуратурою, пояснили: «Інформація відрізняється, тому що Генпрокуратура дала відомості по всіх силових підрозділах, а ми – тільки по Збройним силам».

Нагадаємо, в кінці серпня 2014 року під Іловайськом російсько-терористичні війська оточилидобровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ.

Згідно з попередніми висновками тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом, до трагічних подій привели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженко напередодні, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану. «В основі причин, які привели до Іловайскої трагедії, лежать фундаментальні проблеми у організації оборони країни», – вказувалося тексті документа.

Згідно з результатами розслідування Головною військовою прократурою обставин Іловайскої трагедії, в результаті якої в серпні 2104 року на Донбасі 366 українських військових загинули, 429 були поранені і 300 потрапили в полон, її головною причиною стало пряме вторгнення російських військ на територію України.

Правозахисники розкритикували звіт Генпрокуратури про результати розслідування обставин Іловайської трагедії в серпні 2014 року.