Розгляд змін до Конституції щодо статусу Криму буде йти в Раді з труднощами – Джемілєв

Крим

Незважаючи на підтримку президента Петра Порошенка, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.

Про це заявив Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв в інтерв’ю виданню QHA, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що недавно обговорював з Петром Порошенко питання внесення змін до розділу Х Конституції України, щодо статусу Автономної Республіки Крим. Відповідний законопроект робоча група Конституційної комісії підготує до вересня.

«Президент рішуче налаштований внести зміни в цей розділ. Але ми знаємо, що це вирішується не указом президента, а рішенням парламенту. Я вважаю, що ми зіткнемося на цьому етапі з великими труднощами. Скажімо, опозиція не буде голосувати, бо вона переважно голосує за вказівкою з сусідньої країни, що окупувала півострів. Крім того, є якесь непорозуміння і бродіння в таких політичних силах, як, скажімо «Радикальна партія», «Самопоміч», вони говорять про те, що не потрібно створювати в унітарній державі республіку, потрібно якусь культурну автономію – в загальному таку нісенітницю, яку ми вже проходили», – сказав Джемілєв.

При цьому він переконаний, що питання статусу кримських татар як корінного народу Криму і створення кримськотатарської автономії на півострові стануть головним важелем деокупації Криму.

«Якби це (створення кримськотатарської автономії – ред.) було зроблено своєчасно, то, я думаю, окупація для Путіна була б ускладнена … Ми вже зареєстрували законопроект про статус кримськотатарського народу як корінного народу України, якщо хоча б цей закон ми ухвалимо, то потім вже можна буде вносити зміни до Конституції», – вважає Джемілєв.

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

14 травня Петро Порошенко заявив, що готовий внести до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Конституції країни щодо створення кримськотатарської автономії в Криму.

В липні член Конституційної комісії, голова Меджлісу крімськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що проект змін до Конституції України в частині Криму на основі права на самовизначення кримських татар, як корінного народу півострова, буде підготовлений робочою групою конституційної комісії до вересня.

17 серпня Петро Порошенко заявив про необхідність прискорити підготовку змін до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим з тим, щоб відповідний законопроект якомога швидше був презентований у Верховній Раді.