У Керченській протоці відновлено судноплавство після установки арки моста

Новини

У Керченській протоці у вівторок, 29 серпня, відновлено судноплавство після завершення транспортування і установки залізничної арки Керченського мосту, який з’єднає окупований Крим з російським Краснодарським краєм. Пролив був перекритий 27 серпня до 30 серпня, проте через дострокове завершення робіт на мосту судноплавство відновилося на день раніше.

Про це йдеться в розпорядженні «капітана морського порту Керч», опублікованому на сайті російської Адміністрації морських портів Чорного моря, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У зв’язку з достроковим завершенням частини операції, пов’язаної з буксируванням і установкою на штатне місце арочного залізничного прольоту в районі будівництва об’єкта «Транспортний перехід через Керченську протоку» в акваторії Керченської протоки … Скасувати дію розпорядження капітана морського порту Керч від 25 серпня «Про заборону плавання в забороненому районі в районі будівництва транспортного переходу через Керченську протоку» з 18:00 за місцевим часом 29 серпня», – повідомляється в документі.

Вранці 29 серпня залізничну арку моста підняли на фарватерні опори. Автомобільний арочний проліт планується доставити і змонтувати на опори в вересні.

Установка залізничної арки Керченського мосту 28 серпня 2017 р. Фото: most.life

Як повідомлялося, 27 серпня Росія перекрила для судноплавства Керченську протоку через транспортування і монтаж залізничної арки Керченського мосту. Заборона діяла до півночі 30 серпня.

Нагадаємо, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

В травні 2017 року прокуратура АРК повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки в Азовському і Чорному морях через будівництво Росією моста в Керченській протоці.

В кінці червня прокуратура АРК повідомила, що в рамках розслідування кримінального провадження щодо будівництва РФ Керченського мосту будуть залучатися як національні, так і іноземні фахівці, включаючи NASA.

Україна готує позов до Росії, яка ввела обмеження по судноплавству через Керч-Єнікальский канал в зв’язку з будівництвом моста через Керченську протоку, що призводить до збитків українських портів Маріуполь і Бердянськ на Азовському морі.

МЗС України заявило, що РФ порушує міжнародне право, забороняючи в односторонньому порядку судноплавство через Керченську протоку в зв’язку з незаконним будівництвом мосту.

Заступник прокурора АРК Олександр Даракчі повідомив, що проводиться інженерно-екологічна експертиза в рамках розслідування кримінальної виробництва за фактом порушення правил екобезпеки через будівництво РФ моста в Керченській протоці. Її висновки очікуються на початку жовтня 2017 року.

У міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України вказали, що встановлені РФ через будівництво арки Керченського мосту обмеження для проходження суден в українські порти в Азовському морі, суперечать Конвенції ООН з морського права.