Недобудована вілла Януковича в Криму дісталася друзям Путіна – ЗМІ

Новини
Недобудована вілла Януковича на мисі Айя в Криму Фото: munscanner.com

Недобудована вілла екс-президента України Віктора Януковича на мисі Айя в окупованому Криму тепер належить компанії «Берег», пов’язаної зі структурами друзів президента РФ Володимира Путіна – Геннадія Тимченко, Миколи Шамалова, Сергія Руднова і Сергія Ролдугина.

Про це повідомляє видання The Insider з посиланням на розслідування проекту «Муніципальний сканер», передає Центр журналістських розслідувань.

Колишня база відпочинку на мисі Айя була приватизована сім’єю Януковичів в 2007 році одночасно з резиденцією «Межигір’я». Після покупки по периметру був зведений паркан, вирубувалися реліктові дерева і почалося будівництво палацу.

Після втечі Януковича з України та анексії Криму Росією «прокуратура Севастополя» звернулася в «суд» з приводу знесення самовільних будівель (котельня, берегоукріплення, КПП) на території вілли. 18 травня 2015 року «суд» ухвалив їх демонтувати. Але «Севастопольський міський суд» скасував це рішення, і нічого зносити не стали.

Влітку 2015 року проросійський активіст, московський муніципальний депутат Володимир Гарначук намагався оглянути будівництво на мисі Айя, але побачив лише глухий високий паркан і охорону, що пообіцяла йому «не доїхати до дому».

У січні 2016 року «губернатор Севастополя» Сергій Меняйло, а зараз представник Путіна в Сибіру, на прес-конференції розповів, що він домагається знесення паркану навколо вілли, і заявив, що вона може бути передана російській владі.

Фото: munscanner.com

Паркан так і не був знесений, проте право власності на садибу дійсно перейшло структурам друзів Путіна. У травні 2016 року всі об’єкти від ТОВ «Норд-2007», що знаходиться під контролем сім’ї Януковича, перейшли до ТОВ «Шанс». Останнє зареєстровано за адресою Санкт-Петербург 11-я В.О, б.38 разом з ТОВ «Загородная среда», кінцевий власник якої – «Підтримка підприємницьких Ініціатив» Юрія і Бориса Ковальчуків (співвласники банку «Росія» і друзі Путіна).

16 червня 2017 року «Шанс» продав віллу на мисі Айя компанії «Берег», а земельні ділянки під віллою били оформлені в оренду для «Берега». Згідно з даними Росреєстру, будівництво вілли на мисі Айя триває і виконано вже на 70-90%.

ТОВ «Берег» було створене 31 травня 2017 року. Генеральний директор – Павло Зайцев, який керує і власником «Берега» – АТ «Голден гейт». Також Павло Зайцев є генеральним директором НП «Розвиток Ринку Ефективних Інвестицій» Геннадія Тимченко (співвласник банку «Росія») і Петра Колбіна (колишній м’ясник, колишній акціонер Gunvor, ще один друг Путіна з 1954 року), Співзасновник НП «Відродження традицій і культури заміського відпочинку «Південний парк» разом з Миколою Шамаловим (співвласник банку «Росія») і співзасновником НП «Відродження морських традицій» разом з членом ради директорів банку «Росія» Дмитром Мансуровим.

Компанії «Берег» і «Голден гейт» зареєстровані в будівлі, яка знаходиться в заставі у банку «Росія» по іпотеці. ТОВ «Волна», яке володіє цим будинком, через ТОВ «Ікар» належить Сергію Руднову, синові покійного Олега Руднова. Олег Руднов – засновник Балтійської медіагрупи, друг Путіна. З 2009 по 2012 рік «Волна» належала віолончелісту і другу Путіна Сергію Ролдугіну і співзасновнику некомерційного партнерства «Підтримка дитячого спорту» Владиславу Копилову.

Як повідомлялося, в 2013 році на південному узбережжі Криму йшло масштабне будівництво приватного маєтку в інтересах Сім’ї – президента України Віктора Януковича і його найближчого оточення. Маєток будувалося на місці головного корпусу бази відпочинку працівників «Укравтодору» – «Мис Айя». База була приватизована в один час з «Межигір’ям», коли В.Янукович був прем’єром

Однак в лютому 2014 року через недобудованого маєтку родини Януковичів на мисі Айя почали вивозити майно і будівельні матеріали. За інформацією партії УДАР, тоді генпідрядник з проведення будівельних робіт на Межигір’я-2 ТОВ «Норд -2007» дав доручення підряднику «КрімБудМонтаж» вивозити майно.

Після анексії Криму в лютому 2015 року «Балаклавський суд» виніс рішення про знесення незаконних споруд в урочищі Батіліман на мисі Айя під Севастополем.