У Дагестані вбито двох екс-офіцерів СБУ з Севастополя, які зрадили Україну

Новини

У Дагестані 28 серпня в ході проведення спецназом ФСБ операції були вбиті два колишніх офіцера СБУ з Севастополя, які після окупації Криму зрадили Україну, змінили присяги і перейшли на службу Росії.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, пославшись на інформацію з контррозвідки СБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

«На околиці Хасав’юрту, в далекому російському Дагестані місцеві партизани атакували групу спецназу ФСБ РФ. Два російських силовика були знищені на місці. Ними виявилися колишні співробітники спецпідрозділів СБУ, оголошені в Україні в розшук за дезертирство: підполковник Олександр Байбутлов, 1.11.77 року народження, з Севастополя, а також підполковник Денис Ракицький, 6.08.77 року народження, з Севастополя», – написав журналіст.

За його словами, обидва офіцери-зрадники разом закінчили Севастопольський військово-морський інститут імені Нахімова. У березні 2014 року вони проходили службу в Центрі спеціальних операцій СБУ в Севастополі: Ракицький був командиром групи в відділі, Байбутлов – головним спеціалістом відділу.

«У березні 2014-го Ракицький і Байбутлов відмовилися виконувати накази командування, перейшли на бік ворога. В 2016-му в нагороду за зраду нагороджені медаллю МО РФ «За повернення Криму». Для перевірки лояльності і відданості окупантам їх підрозділ, який перейшов до складу ФСБ РФ, почали постійно спрямовувати для участі в каральних операціях в Чечню і Дагестан. І ось під час чергової каральної експедиції повстанці Дагестану зуміли атакувати і знищити зрадників України», – зазначив Бутусов.

Він додав, що це має стати прикладом для всіх зрадників, «які думали, що вони вибирають «русскій мір». «Ні, окупація Криму розширює масштаби «російської війни». Тепер ті кримчани, які тоді проміняли Батьківщину на подачки від ворога, стали тепер гарматним м’ясом, «русскій мір» для цих зрадників обернувся «російської смертю», – підкреслив журналіст.

Він нагадав, що після окупації Криму Росією в 2014 році 90% складу кримських підрозділів СБУ перейшла на бік російських окупантів. При цьому ті їхні колишні товариші по службі, які зберегли вірність українській присязі, продовжують цікавитися діяльністю ворога в Криму.

Як повідомлялося, військова прокуратура Київського гарнізону проводить досудове розслідування за фактом дезертирства 1372 військовослужбовців Служби безпеки України. Відповідні дані внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Розслідування було розпочато в квітні 2014 року в зв’язку з тим, що після російської окупації Криму значна частина офіцерського складу Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим та Управління СБУ в Севастополі не з’явилася до Києва за розпорядженням Центрального управління Служби безпеки України.