Активіст Українського культурного центру Кузьмін через погрози покинув Крим

Новини

Керівник Українського культурного центру в окупованому Криму Леонід Кузьмін через погрози, які надійшли йому, був змушений терміново виїхати з півострова на материкову Україну.

Про це з посиланням на активіста повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Під час підготовки першого номера газети «Кримський Терен» Кузьміну почали надходити погрози по телефону у вигляді дзвінків і смс-повідомлень. Такі ж погрози надійшли на адресу родичів активіста. Кузьміну писали, що він повинен покинути Крим, або «сяде, як Балух» (український активіст Володимир Балух – ред.), Погрожували, що активіст не дійде до будинку», – розповіли правозахисники.

Як повідомив Леонід Кузьмін Кримській правозахисній групі, після публікації газети з його близькими родичами «поговорили» співробітники ФСБ і сказали їм, що він займається небезпечною діяльністю і його можуть підозрювати в зв’язках з «українськими диверсантами». Після цього активіст ухвалив рішення виїхати з Криму.

«Вдень 30 серпня кримчанин виїхав з дому і поїхав на материкову Україну через російський пункт пропуску «Армянськ». Під час перевірки документів, співробітники прикордонної служби РФ затримали Кузьміна. За словами кримчанина, його відвели в окреме приміщення і там довго розпитували про мету поїздки і його зв’язки в Україні, також запитували, чи усвідомив активіст, що займався в Криму небезпечною діяльністю. Співробітники ФСБ провели ретельний огляд речей Кузьміна і тільки після цього відпустили», – повідомили в КПГ.

Активіст покинув російський пункт пропуску і пізніше виявив, що у нього з сумки, яку оглядали російські спецслужби, пропали всі гроші.

В даний час Леонід Кузьмін перебуває на материковій Україні.

Нагадаємо, 9 березня 2015 року організатора акції в Сімферополі, приуроченої до дня народження українського поета Тараса Шевченка, Леоніда Кузьміна і двох її учасників затримали російські поліцейські. Їх звинуватили в порушенні правил проведення мітингу – демонстрації української символіки, яка не була зазначена в заявці на проведення заходу.

Незабаром Кузьміна звільнили з сімферопольською школи, де він працював викладачем, за статтею «невідповідність займаній посаді».

17 квітня Леонід Кузьмін був побитий. На нього напав колишній учень з одним. У травмпункті Кузьміну діагностували струс головного мозку.

7 травня 2015 року в окупованому Криму в Сімферополі відбулася презентація Українського культурного центру, головне завдання якого – збереження і розвиток української культури в Криму. Одним з організаторів Центру став Леонід Кузьмін.

27 серпня 2017 року в окупованому Криму Український культурний центр презентував перший експериментальний випуск видання «Кримський Терен» українською та російською мовами.