Український політв’язень Коломієць піддається приниженням і важкій роботі в тюрмі РФ

Новини
Андрій Коломієць Фото: crimeahrg.org

Українського активіста євромайдан Андрія Коломійця, якого в окупованому Криму засудили до 10 років позбавлення волі за звинуваченням у замаху на життя співробітників «Беркута» в Києві, залучили до фізичної праці в краснодарської колонії, де він відбуває покарання. Першу зарплату йому виплатили сигаретами.

Про це повідомляє 6 вересня Кримська правозахисна група з посиланням на дружину політв’язнів Галину Коломієць, передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією правозахисників, Коломієць почав працювати на одному з підприємств, що знаходяться на території колонії, там він виготовляє мішки для цукру.

«За перший місяць роботи Коломієць отримав у вигляді заробітної плати 20 пачок сигарет … Коломієць працює практично без вихідних, з 7 ранку до 9 вечора, і втомлюється фізично. Незважаючи на це, Андрію після того, як він почав працювати, стало морально легше переносити висновок. У камері, в якій тримають Андрія, зараз проживає близько 60-ти чоловік. Є серед них і ті, хто вороже ставляться до українця з політичних мотивів. Коломійцю доводиться уникати конфліктних ситуацій, ігнорувати образи, пов’язані з його національністю і громадянством », – йдеться в повідомленні.

Дружина Андрія Коломійця стверджує, що чоловік за кілька місяців втратив у вазі близько шести кг, і зараз, при зрості 175 см, українець важить 60 кг., Його мучать хронічні захворювання: псоріаз і високий тиск, відзначають в Кримській правозахисній групі.

Коломійця кілька разів поміщали в штрафний ізолятор. У лютому 2017 року формальною причиною покарання було куріння в недозволеному місці.

15 травня 2015 року в Кабардино-Балкарії (РФ) з порушенням процесуальних норм був заарештований громадянин України, житель Київської області, 1993 р.н.. Андрій Коломієць. Його вивезли в анексувати Крим, і з 13 серпня 2015 він перебував у СІЗО Сімферополя. Коломієць повідомляв правозахисникам, що до нього застосовувалися тортури на Північному Кавказі відразу поле затримання.

Коломієць, звинувачувався «прокуратурою Республіки Крим» нібито в замаху на вбивство двох колишніх співробітників «Беркута» під час Революції Переваги в Києві. Йому інкримінували кілька статей Кримінального кодексу РФ: ст. 105 (вбивство двох і більше осіб (незавершене)), ст. 228 (зберігання наркотичних засобів), ст. 30 (замах на злочин).

10 червня 2016 року «Київський районний суд» Сімферополя засудив Коломійця до 10 років позбавлення волі. 27 жовтня так званий «Верховний суд РК» не задовольнив апеляційну скаргу на вирок Коломійцю.

22 листопада Коломійця перевезли для відбування покарання в колонію суворого режиму ІК-14 в Краснодарі.

Коломієць подав скаргу на РФ до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).