ЄСПЛ прийняв до розгляду справу про викрадення ФСБ українця Гриба

Новини
Павло Гриб Фото: Facebook Ігор Гриб

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 11 вересня прийняв до розгляду справу про незаконне затримання та викрадення російськими спецслужбами на території Білорусії громадянина України Павла Гриба, який утримується в СІЗО Краснодара.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook міністр юстиції України Павло Петренко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду справу про викрадення російськими спецслужбами на території Білорусії нашого земляка Павла Гриба», – написав Петренко.

За його словами, за поданням отця викраденого Ігоря Гриба ЄСПЛ прийняв рішення витребувати у представників РФ дані про стан здоров’я Павла Гриба для подальшого розгляду справи.

Росія повинна надати відповідь суду 25 вересня.

Павла Гриба, який утримується в СІЗО Краснодара 11 вересня зміг відвідати адвокат Андрій Сабінін.

«Зустрівся в СІЗО з Павлом Грибом. Виглядає нормально, але турбується, що без ліків. Також не вирішені побутові проблеми», – написав Сабінін на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що дав підписку про нерозголошення, тому коментувати суть обвинувачення не має права.

«Зі слів самого Гриба, він був вивезений з Гомеля невідомими людьми і переданий іншим невідомим, і приблизно через пару днів в Смоленській області був оформлений протокол затримання. Після цього доставлений в Краснодар», – розповів адвокат.

При цьому Сабінін зазначив, що в ізоляторі «ФСБ доглядають навіть кулькову ручку, тому сказане, якщо і записано, то не мною».

Як повідомлялося, 24 серпня на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Про зникнення сина заявив колишній офіцер-прикордонник, військовий капелан Ігор Гриб. Він упевнений, що юнака викрала ФСБ через його патріотичні погляди, виманивши його на територію Білорусі за допомогою дівчини.

Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Павла. Згодом стало відомо про те, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила українця Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ. ЗМІ Білорусі повідомили про те, що українець може перебувати в управлінні ФСБ по Краснодарському краю.

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

30 серпня омбудсмен України Валерія Лутковська звернулася до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової з проханням встановити місцезнаходження зниклого в Білорусі 19-річного громадянина України Павла Гриба, затриманого ФСБ і доставленого в Росію.