Порошенко запропонував створити «міжнародне коло друзів деокупації Криму»

Новини
Президент України Петро порошекно Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко запропонував створити міжнародне коло друзів деокупації Криму і має намір виступити з цією ініціативою під час перебування на Генеральній асамблеї ООН. Минулого року Петро Порошенко ініціював  створення переговорного майданчика «Женева+» для початку деокупації Криму.

Про це глава держави заявив в п’ятницю, 15 вересня, виступаючи на 14-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми розраховуємо на скоординовану і цілеспрямовану підтримку наших міжнародних партнерів. Сьогодні я хотів би запропонувати ідею створення міжнародного кола друзів деокупації Криму для координації спільних кроків і дій. Я планую детально обговорити цю ініціативу під час перебування в Нью-Йорку на Генеральній асамблеї ООН», – сказав Порошенко.

Він нагадав, що з деяких країн постійно лунають пропозиції відкласти, заморозити питання повернення Криму Україні.

«Так можуть радити лише недалекоглядні політики, які забувають, що нинішня битва за світовий порядок розпочалася з окупації Криму. Тому майже два роки тому я виступив з ініціативою про створення міжнародного механізму з відновлення суверенітету України над Кримом. Йдеться про поступове – мирне – витіснення Росії з Криму. Нашими союзниками на цьому шляху є інструменти міжнародного права, санкції, міжнародні суди і арбітражі, міжнародні платформи і моніторингові механізми – починаючи від ООН, і закінчуючи ЮНЕСКО», – зазначив президент.

За його словами, саме той факт, що в рамках ООН вдалося зафіксувати за Росією статус окупаційної держави – підтверджує, що Україна на правильному шляху. Міжнародне товариство кожного дня має нагадувати РФ про вчинений нею злочин, додав Порошенко.