У Криму «український диверсант» Захтей опинився в карцері – дружина

Новини
Андрій Захтей Фото: РИА Новости

В окупованому Криму один з фігурантів «справи диверсантів» Андрій Захтей переведений на дві доби в карцер нібито за порушення режиму перебування в СІЗО Сімферополя.

Про це повідомила його дружина Оксана Захтей виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Його посадили за порушення режиму: то він не те сказав, то не так встав до стінки. Днями йому принесли повідомлення, що садять на дві доби в карцер він підписав і вчора ввечері (16 серпня – ред.) його забрали», – розповіла вона.

Оксана Захтей також повідомила, що остаточний вирок чоловікові очікується в кінці жовтня – початку листопада 2017 року.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материковою Україною нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ було продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

12 серпня 2016 року стало відомо про третього затриманого ФСБ «диверсанта» – Редвана Сулейманова. Кримська правозахисна група дізналася ім’я четвертого фігуранта, затриманого в серпні у справі «українських диверсантів» – це харків’янин Володимир Прісіч.

На початку березня 2017 року адвокат Олександр Попков повідомив, що Захтей направив до «управління ФМС Росії по Криму» заяву з відмовою від російського громадянства, яке він отримав в 2014 році після анексії Криму Росією. У Захтея також є громадянство України.

11 липня стало відомо, що заарештований у справі «кримських диверсантів» Андрій захтів визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за згодою Олександра Попкова, Олексія Ладіна і Ильнур Шарапова.

18 серпня проти Андрія Захтея порушили ще одну кримінальну справу за звинуваченням у незаконному придбанні паспорта РФ.