Пожежу на арсеналі в Калинівці влаштували диверсанти за допомогою безпілотника – спікер управління МОУ

Новини
Вибух на арсеналі в Калинівці 27 вересня 2017 р. Фото: Reuters

Пожежа на військових складах в селищі Калинівка Вінницької області сталася в результаті дій диверсійної групи, яка використовувала для підпалу безпілотний літальний апарат. Основна частина боєприпасів зберігається під землею і не постраждала.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook прес-секретар Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних сил України Сергій Місюра, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що інформація про підготовку диверсії була відома спецслужбам заздалегідь і саме з її метою у Вінницькій області проводилися антитерористичні навчання.

«Це точно диверсія. У зв’язку з цим, через наші розвід дані ще з 25 числа в Вінницькій області під видом антитерористичних навчань були проведені обшуки і переслідування диверсійних груп. Так, це діло не однієї людини. І два дні проходили пошуки і ведення цих груп. Основна маса була визначена, їхні цілі – і були затримані. Основна маса, але не всі. Тому одна група і змогла доправити на безпілотнику підривний пристрій», – написав Місюра.

За його словами, постові, які чергували на арсеналі, доповіли про звук в небі, після чого почалися підриви снарядів, які були складовані на вулиці. «Це підтверджено – працював безпілотник, і це терористичний акт», – додав Місюра.

Він зазначив, що основна маса боєприпасів зберігалися в підземних бункерах і вони не постраждали, а вибухає велика кількість танкових 125-мм снарядів і 120-мм мін, які були розташовані на вулиці. Саме тому, в результаті теракту немає не тільки людських втрат, але і втрат стратегічних видів боєприпасів.

«Всі боєприпаси заховані. Горить лише 10% від території арсеналу, і то в місцях, де ці боєприпаси відсутні», – повідомив прес-секретар Головного управління розвитку і супроводу матобеспеченія ВСУ.

Він також вказав на повільну роботу «бюрократичної машини по виділенню коштів на закупівлю відповідних систем захисту для наших арсеналів і баз зберігання». За його словами, на склад в Калинівці в 2015 році було виділено 600 тис. грн., в 2016 – 2 млн. грн., в 2017 – 6 млн. грн., а після вибухів арсеналу в Балаклії на Харківщині «знайшлося ще +19 млн. гривень, але їх з бюджету ніхто поки не отримав».

Як повідомлялось, ввечері 26 вересня в Вінницькій області біля селища Калинівка загорівся великий артилерійський арсенал Збройних сил України та почалась детонація боєприпасів.

За інформацією ДСНС України, у Вінницькій області в зв’язку з пожежею на складах боєприпасів біля селища Калинівка з прилеглої території евакуйовано близько 30 тис. людей.

27 версесня прес-центр СБУ повідомив, що антитерористичні навчання на об’єкті енергетики в Вінниці припинені в зв’язку з надзвичайною подією в регіоні.

Військова прокуратура Центрального регіону України розслідує пожежу на складах боєприпасів біля селища Калинівка Вінницької області як диверсію. В Генеральному штабі ЗСУ повідомили про зниження інтенсивністі вибухів на військових складах і початку саперних робіт на них.