Умеров закликав Україну більш наполегливо боротися за повернення Криму

Новини
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров Фото: RFE/RL

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров закликав Україну більш наполегливо боротися за повернення окупованого Росією Криму.

Про це Умеров заявив по відеозв’язку на прес-конференції в Києві, скликаній у зв’язку винесеним йому «судом» в Криму «вироком», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Ми обов’язково подамо апеляцію. Звичайно, не розраховуємо на позитивне вирішення питання в цілому, але це етап, який необхідно пройти», – сказав заступник глави Меджлісу.

За його словами, після апеляцій буде подано звернення до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі (Франція).

«Я думаю, що мій процес буде маленькою частиною більшого процесу України проти Росії в Гаазі», – заявив Умеров.

При цьому він зазначив, що очікує від України як від держави ухвалення «необхідного рішення, яке гарантує права кримськотатарського народу як корінного народу України в Криму».

«Це дасть додатковий стимул для України в боротьбі за повернення своєї території. Боротися за територію необхідно в будь-якій ситуації, і хотілося, щоб Україна це робила трохи наполегливіше», – підкреслив Умеров.

Він також вказав, що кримінальну справу проти нього повністю сфальсифікована ФСБ.

«Я вже безліч разів говорив, що я не змінюю своїх переконань, не відмовляюся від своїх переконань, продовжую вважати Крим Україною, анексію – анексією, а окупацію – окупацією», – сказав заступник глави Меджлісу.

Як повідомлялось 27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. При цьому прокурор» запросив покарання для Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.

Захист оскаржить рішення «Сімферопольського районного суду», який засудив Ульмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що з огляду на стан здоров’я заступника Ільмі Умерова, рішенням окупаційного російського «суду», Росія і її президент Володимир Путін фактично засудили його до смерті.

Президент Петро Порошенко закликав міжнародних партнерів України посилити тиск на РФ через «ганебний» вирок, винесений «судом» окупованого Криму Ільмі Умерову.