САП подала в суд клопотання про заочне засудження Онищенко – Холодницький

Новини
Олександр Онищенко

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подала в суд клопотання про початок процедури заочного засудження нардепа-втікача Олександра Онищенка, який підозрюється в створенні «газової схеми», що завдала збитків державі на 3 млрд. грн.

Про це повідомив керівник САП Назар Холодницький в інтерв’ю виданню Цензор.НЕТ, передає Центр журналістських розслідувань.

«Буде заочне розслідування, клопотання про спеціальну процедуру засудження подано», – сказав Холодницький.

Він також зазначив, що кримінальне провадження, відкрите за фактом оприлюднення так званих «плівок Онищенко» ще не закрите.

«По «плівкам Онищенко» прокурорами дано вказівки ще в січні. Я тоді казав, що він повинен дати ще якісь докази, що підтверджують його слова. Він не надав доказів. Тому підстав для оголошення кому-небудь підозри немає … Ще не закрили. Може він облагоразумиться і дасть якусь інформацію», – пояснив Холодницький.

У свою чергу сам Онищенко стверджує, що суд не розглядав клопотання САП про можливість його заочного засудження.

«При розгляді такого клопотання участь адвоката обов’язкова. Мої адвокати давним-давно направили в НАБУ свої документи і раз їх ніхто не викликав, значить таке клопотання судом не розглядається», – сказав нардеп-утікач виданню «Страна».

Він також заявив, що заочне провадження неможливо по відношенню до осіб, які мають політичний притулок в іншій країні.

«За українським процесуальним законом, кримінальні справи стосовно таких осіб повинні передаватися до країн їхнього проживання. У тому випадку, якщо українське правосуддя все ж почне такий процес, це буде явним порушенням моїх прав», – зазначив Онищенко.

Нагадаємо, 5 липня 2016 року Верховна Рада задовольнила подання ГПУ на притягнення до відповідальності депутата від фракції «Воля народу» Олександра Онищенка, який підозрюється в організації схеми з розкрадання державного газу в великих масштабах: в причетності до зловживань при реалізації газу, видобутого при спільній діяльності з ПАТ «Укргазовидобування». З її допомогою державі було завдано збитків на суму 3 млрд. грн.

8 серпня 2016 року НАБУ оголосило Олександра Онищенка у всеукраїнський розшук і подало документи в Інтерпол для оголошення нардепа в міжнародний розшук.

12 квітня 2017 року НАБУ повідомило про передачу ГПУ для подальшого направлення до Іспанії пакета документів, необхідних для початку процедури екстрадиції в Україну Інеси Кадирової, матері Олександра Онищенка, яка, за версією слідства, є співорганізатором «газової схеми».

У квітні Олександр Онищенко заявив, що одна з країн Євросоюзу надала йому статус політичного біженця.