Парубій доручив комітету ВРУ терміново розглянути законопроекти про недоторканність

Новини
Спікер Верховної Ради Андрій Парубій Фото: rada.gov.ua

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій доручив профільному комітету з питань правосуддя невідкладно розглянути два законопроекти, які пропонують скасування недоторканності народних депутатів.

Про це Парубій заявив у вівторок, 17 жовтня, на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання «Українська правда».

«Я зараз невідкладно даю доручення комітету з питань правосуддя розглянути ці законопроекти, які внесені до Верховної Ради про зняття недоторканності», – заявив він.

За словами спікера, мова йде про законопроекти проект №6773, внесеній раніше 150 депутатами, і №7203, внесеним 17 жовтня Петром Порошенко.

Парубій зазначив, що як тільки комітет дасть свою оцінку цих законопроектів, вони відразу потраплять на голосування парламенту.

Як пише видання, під час засідання ради близько 20 депутатів підійшли до крісла Парубія і вишикувалися за його спиною. Від них виступив представник фракції БПП Мустафа Найєм.

Він закликав спікера і інших депутатів відкласти розгляд медичної реформи, яка стоїть на порядку денному ВР першою, і вже у вівторок розпочати розгляд законопроектів, ухвалення яких вимагає мітинг під стінами Ради. Йдеться про скасування депутатської недоторканності, створення Антикорупційного суду та введення виборів за відкритими списками.

«Зараз під стінами Ради зібралися тисячі людей. Їх вимоги прості – проголосуйте законопроекти, які вже зареєстровані у Верховній Раді», – сказав Найєм, зазначивши, що в парламенті роками затягується розгляд цих питань.

Реагуючи на цей заклик, Парубій нагадав, що законопроекти про зняття недоторканності ще вимагають розгляду профільним комітетом. Також він зазначив, що не в його владі змінювати регламент. «Голова Верховної Ради України не є директором …, рішення приймаються погоджувальною радою», – сказав він.

Після цього спікер запропонував головам фракцій проголосувати, що в першу чергу розглядати – медичну або виборчу реформу.

За початок з виборчого законодавства висловилися представники «Самопомочі», «Батьківщини» і Радикальної партії. «Опозиційний блок» не віддав свій голос ні за один з варіантів. Інші політичні сили обрали розгляд законів про медичну реформу.

Підводячи підсумки голосування, Парубій заявив, що фракції, в які входить більшість депутатів в Раді, проголосували за дотримання регламенту і початку роботи парламенту з медичної реформи.

Він спробував продовжити засідання, але група депутатів за його спиною почала скандувати «Виходьте до людей!». Під час цих вигуків Парубій закрив засідання зазначивши, що пленарне засідання ВРУ розпочнеться о 13:00.

Як повідомлялось, 17 жовтня президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України, який скасовує недоторканність народних депутатів. У разі ухвалення закон почне діяти лише з 2020 року.

Скасування депутатської недоторканності – одна з вимог розпочатої 17 жовтня Всеукраїнської акції за «Велику політичну реформу». Також учасники акції, яка проходить під стінами Верховної Ради вимагають внесення змін до виборчого законодавства, а також створення Антикорупційного суду.