ВСУ можуть перевести на калібри НАТО

Новини
KIEV, UKRAINE - Jul 26, 2014: President of Ukraine Petro Poroshenko examined modern samples of arms and military machines that will be sent to the ATO area

В рамках переведення Збройних сил України на стандарти НАТО буде підніматися питання про переозброєння армії і використанні стрілецької зброї, розробленого під патрони калібрів, прийнятих на озброєнні країнами Альянсу.

Про це повідомив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко, передає Центр журналістських розслідувань.

При цьому він не став вказувати конкретні терміни переозброєння української армії.

“Це процес не настільки швидкий, як би нам хотілося. Багато озброєння і військової техніки в Україні залишилося від колишнього СРСР. Все буде залежати від інтенсивності і швидкості переозброєння Збройних сил … Але такий процес йде”, – заявив Муженко в інтерв’ю “Голосу Америки”, опублікованому 22 жовтня.

Як приклад начальник Генштабу привів штурмову гвинтівку M4- WAC-47, яку будуть випускати підприємства концерну “Укроборонпром” за ліцензією американської компанії Aerocraft. Завдяки модульній конструкції у гвинтівки передбачена можливість зміни калібру шляхом заміни верхньої частини карабіна як під американський патрон 5,56×45 мм НАТО, так і під радянський 7,62×39 мм.

8 червня минулого року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України – документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України в НАТО.

 

Відповідно до бюлетенем Україна вже до кінця 2018 року повністю відмовиться від покупки і використання комплектуючих для військової техніки, вироблених в Росії.

Бюлетень передбачає, що до 2020 року в українській армії повинні бути проведені заходи щодо безпеки інформації відповідно до стандартів НАТО і посилені можливості Збройних сил як суб’єкта системи кібербезпеки.