Прокуратура АРК встановлює кінцевих бенефіціарів заводу «Фіолент» для арешту його активів – Удовиченко

Новини
ПАТ «Завод «Фіолент» Фото: kianews.com.ua

Прокуратура АРК встановлює кінцевих бенефіціарів захопленого після окупації Криму ПАТ «Завод «Фіолент» для накладення арешту на його активи. Одним з власників пакету акцій підприємства є його давній керівник, екс-депутат Верховної Ради АРК Олександр Баталін, який звинувачується в держзраді за сприяння РФ в окупації півострова.

Про це заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко заявив в ефірі програми Питання національної безпеки (телепроект Центру журналістських розслідувань, ефір Чорноморська ТРК).

«Що стосується «Фіоленту», то в межах кримінальних проваджень, які розслідуються стосовно колишніх депутатів Верховної Ради Криму, відпрацьовується і питання їх власності, і питання накладення арештів на це майно», – сказав Удовиченко.

Він вказав, що вирішення питання про накладення арешту на активи акціонерних товариств відрізняється від процедури арешту рухомого та нерухомого майна в зв’язку з необхідністю розкривати інформацію про бенефіціарів, яка охороняється законодавством.

«Що стосується акціонерних товариств, що ми можемо бачити на прикладі заводу «Фіолент», то тут не так все просто. Потрібно пройти процедури, встановлені законодавством України в отриманні доступу до певних даних, що надалі дозволить накладати арешти на те чи інше майно. Тому що, на відміну від окупованої території, в Україні діє верховенство права, і ми повинні дотримуватися регламентованих правил і норм кримінального процесу. Вся інформація щодо власників акцій підпадає, згідно чинного законодавства, під інформацію, яка охороняється законом. І цю інформацію потрібно розкривати на підставі відповідних рішень суду, і доводити суду, що маємо необхідні підстави для доступу до цієї інформації», – зазначив заступник прокурора автономії.

За його словами, слідчі прокуратури АРК зараз проводять роботу по встановленню кінцевих бенефіціарів ПАТ «Завод« Фіолент », яке входить в список стратегічних підприємств України і акціонером якого також є українська держава.

«І як тільки ми зберемо необхідну сукупність даних, то одразу звернемося до суду з клопотанням про накладання всіх можливих арештів», – додав Удовиченко.

Олександр Баталін Фото: phiolent.com

Як повідомлялось, 24 жовтня прокуратурою АРК за результатами проведеного спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт стосовно колишнього депутата Верховної Ради АРК Олександра Баталіна, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

Олександр Баталін був депутатом Верховної Ради АРК скликань 1998-2002, 2002-2006, 2010-2014 років. З 1982 по 1996 рік – директор заводу «Фіолент». З 1996 по 1997 рік – голова правління ВАТ «Завод «Фіолент». З 1997 по 1998 рік – заступник голови Радміну АРК. З 1998 по 2012 рік – голова правління ВАТ «Завод «Фіолент». З 2012 року – голова правління ПАТ «Завод «Фіолент». Має звання «Герой України».

Після окупації Криму в 2014 році Баталін став членом так званої «Громадської палати Республіки Крим», де очолює «комісію з питань економічного розвитку та підприємництва». Член регіонального штабу Загальноросійського народного фронту (ЗНФ).