У Криму виставлять на продаж санаторії «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер»

Новини
Санаторій «Місхор» в селищі Місхор на Південному березі Крыму Фото: Booking.com

В окупованому Криму так званий «Госсовєт Республіки Крим» схвалив продаж на торгах акцій санаторіїв «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер», вкрадених у України в ході «націоналізації по-кримськи» після анексії півострова.

Відповідні зміни в прогнозний план приватизації «майна Республіки Крим» на 2017 рік ухвалені на позачерговій сесії «кримського парламенту» в понеділок, 30 жовтня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства РІА Новини Крим.

Згідно з документом, санаторій «Ай-Петрі» оцінено в 225 млн. руб., «Місхор» – в 111 млн. руб., «Дюльбер» – в 53 млн. руб.

За словами «спікера Госсовєта» Володимира Константинова, продаж санаторіїв дозволить збільшити доходи республіканського бюджету.

Як повідомляє видання «Кримінформ», на продаж буде виставлено 2,2 млн звичайних іменних акцій АТ «Санаторій «Ай-Петрі», 1,1 млн. звичайних іменних акцій АТ «Санаторій «Місхор», 529 640 звичайних іменних акцій АТ «Санаторій «Дюльбер».

У пояснювальній записці до постанови зазначається, що на даний момент від приватизації майна, що перебуває в «державної власності Республіки Крим», в бюджет надійшли грошові кошти в розмірі близько 170 млн руб., при встановленому планом приватизації на 2017 рік завданні – 700 млн руб. Як вказується, недовиконання планових надходжень обумовлено, перш за все, низьколіквіднстюі пропонованого до продажу майна і, відповідно, відсутністю купівельного попиту.

Нагадаємо, в 2015 році «владі» Криму не вдалося продати віджаті у України санаторії на Південному березі.

До окупації Криму клінічні санаторії «Ай-Петрі» (площа 5,7 га) та «Місхор» (3 га) належали профспілкової організації ПАТ «Укрпрофоздоровниця», санаторій «Дюльбер» (22,3 га) – управлінню справами Верховної Ради України. Після анексії півострова Росією здравниці «націоналізували» і передали у відання «міністерства курортів і туризму Криму». На їх базі були створені державні унітарні підприємства.

Як повідомлялось, в жовтні 2017 року Конституційний суд РФ почав розгляд питання про законність масової «націоналізації» об’єктів власності українських і приватних підприємств в анексованому Криму, проведеної за рішенням так званого «Госсовєта Криму».

За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.

Прокуратура АРК призначила судово-економічну експертизу, щоб встановити розмір збитку, який був заподіяний незаконним захопленням державного майна в окупованому Росією Криму. Її результати будуть використані в якості доказів, як в національних судах, так і Міжнародному кримінальному суді.