У США і РФ різне бачення шляхів досягнення миру на Донбасі – американське посольство

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер і помічник президента РФ Владислав Сурков Фотоколлаж: censor.net.ua

Посольство Сполучених Штатів в РФ за підсумками зустрічі спецпредставника Держдепартаменту США по Україні Курта Волкера і помічника російського президента Владислава Суркова зазначає, що США і Росія мають різні концепції шляхів досягнення миру на Донбасі.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому у вівторок, 14 листопада, на сайті посольства США в Росії, передає Центр журналістських розслідувань.

«13 листопада 2017 року Белграді відбулася зустріч спеціального представника США Волкера і помічника президента Росії Суркова. В ході їх третьої зустрічі відбулося всебічне обговорення поточного стану справ в дипломатичній сфері щодо зусиль з припинення військових дій на Донбасі. Незважаючи на те, що Сполучені Штати і Росія мають різні концепції щодо шляхів досягнення миру, спільна робота в цьому напрямку буде продовжена», – відзначили в американському диппредставництві.

«Відповідно до Мінській угоді існує необхідність поєднувати політичні заходи з заходами в сфері безпеки. Обидві сторони проаналізують думки, висловлені в ході зустрічі, що відбулася, і обміркують подальші шляхи вирішення цього завдання», – додали в посольстві.

Як повідомляє агентство Інтерфакс з посиланням на російське джерело, знайоме з ходом переговорів Волкера і Суркова, США запропонували доповнення до запропонованого Росією проекту резолюції по розміщенню місії ООН на сході України. «Серед іншого американська сторона запропонувала розширити зону присутності місії, не обмежуючись лише кількома постами на лінії зіткнення, а також збільшити її чисельний склад і розширити повноваження», – сказало джерело.

За його словами, у сторін зберігаються розбіжності в розумінні концепції присутності місії ООН на Донбасі, проте є і точки дотику, тому вирішено роботу продовжувати. Не виключена ще одна зустріч до кінця року в аналогічному форматі.

У свою чергу, помічник президента РФ заявив, що Росія вважає прийнятними лише 3 з 29 пунктів, запропонованих США до російського проекту резолюції ООН щодо миротворців ООН на Донбасі

«Детально обговорили російську ініціативу щодо розгортання сил ООН в Україні. Американські друзі передали свої пропозиції до нашого проекту резолюції Радбезу – двадцять дев’ять абзаців. Три з них наша делегація визнала прийнятними. Небагато, звичайно. Але все-таки три не нуль. Краще, ніж нуль», – зазначив Сурков за підсумками зустрічі з Волкером, передає агентство ТАСС.

За його словами, сторони «вирішили продовжувати роботу по зближенню позицій».

Нагадаємо, 5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що допускає присутність миротворців ООН на Донбасі, однак вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування. Він також дав МЗС РФ доручення внести відповідну резолюцію до Ради Безпеки ООН.

Україна ознайомила Раду Безпеки ООН зі своєю позицією щодо введення миротворців на Донбас і має напоготові власний проект резолюції про це. Але перед запуском міжнародного контингенту наполягає на виведенні Росією її найманців і зброї зі Сходу країни. Крім того, на думку України, миротворці повинні перебувати на всій території окупованого Донбасу. При цьому в рядах миротворців ООН не повинно бути військовослужбовців або громадян РФ.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що введення миротворчої місії ООН дозволить Україні взяти контроль над ділянкою російсько-українського кордону.

Спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що РФ має вивести своїх військових з непідконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей, що є необхідною умовою для введення миротворчої місії ООН на Донбас.

11 листопада видання The Wall Street Journal з посиланням на дипломатичні джерела в США і в інших західних державах повідомило, що США запропонують Росії план з розміщення 20 000 миротворців ООН на всій території конфлікту в Україні.