Посли країн G7 закликали Раду ухвалити Виборчий кодекс і оновити ЦВК

Новини

Посли країн «Великої сімки» (G7) закликали Верховну Раду України ухвалити Виборчий кодекс і оновити в 2017 році склад Центральної виборчої комісії (ЦВК), замінивши 13 членів комісії, термін повноважень яких вичерпаний.

Про це йдеться в заяві послів G7, опублікованому на сайті посольства Італії в Україні, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми єдині в думці, що вже настав час для проведення виборчої реформи, аби забезпечити принаймні рік для її впровадження перед виборами 2019 р… Ми також закликаємо до оновлення у 2017 році складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) шляхом призначення членів ЦВК на всі ті 13 посад у складі Комісії, термін перебування на яких вичерпано», – йдеться в заяві.

Як вважають дипломати «Великої сімки», це дозволить створити політично збалансовану виборчу комісію з потужними довготривалими повноваженнями, що працюватиме за підтримки осучасненого механізму організації виборчого процесу.

Посли G7 також привітали ухвалення Верховною Радою в першому читанні проекту Виборчого кодексу

«До другого читання ще залишається простір для прозорого, всеохоплюючого та консультативного процесу, який має забезпечити подальше зміцнення демократичного представництва, у тому числі – через дієві санкції за порушення норм виборчого законодавства та неналежне використання державних ресурсів, з метою розширення політичної участі та представництва вразливих спільнот і меншин, зокрема жінок та внутрішньо переміщених осіб, а також для того, щоб прискорити реформу політичного фінансування», – відзначили вони.

«Переконані, що виборчі реформи, здійснювані з дотриманням відповідних міжнародних зобов’язань і стандартів, є ключовою запорукою повноцінної реалізації потенціалу України», – йдеться в заяві.

В даний час до «Великої сімки» входять Німеччина, США, Канада, Японія, Франція, Великобританія та Італія.

Як повідомлялося, 7 листопада 2017 року Верховна Рада прийняла за основу проект Виборчого кодексу №3112-1, який передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими списками на виборах народних депутатів України.

Спікер парламенту Андрій Парубій прогнозує, що Верховна Рада розгляне питання про новий склад ЦВК в грудні.