У Криму «державні» адвокати «диверсантів» Панова і Захтея попалися на передачі хабара

Новини
Євген Панов і Андрій Захтей

В окупованому Криму адвокати Ольга Помозова і Оксана Акуленко, призначені в якості «державних захисників» фігурантам «справи диверсантів», українцям Євгену Панову і Андрію Захтею, попалися на передачу 1 млн. рублів хабара російським силовикам за іншою кримінальною справою.

Про це повідомив на своїй сторінці Facebook кореспондент Радио Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ользі Помозовій було пред’явлено звинувачення за частиною 4 статті 291.1 КК РФ (посередництво в хабарництві) за передачу мільйона рублів від своїх підзахисних силовикам. Зараз Помозова знаходиться в Сімферопольському СІЗО. Разом з нею була затримана Акуленко, але вона знаходиться під підпискою про невиїзд, слідчі дії щодо неї тривають», – написав Наумлюк.

Він зазначив, що Помозова і Акуленко були адвокатами за призначенням у, відповідно, Захтея і Панова, яких російське слідство, фактично, позбавило можливості отримати захист від незалежних адвокатів.

Наумлюк нагадав, що Захтей в своїй заяві в Слідком РФ розповів про жорстокі тортури, які застосовували до нього співробітники ФСБ, змушуючи визнати провину в тому, що він нібито входив до української диверсійної групи.

«Його кілька разів возили на допити до слідчого, де знаходилася призначена державою адвокат Оксана Акуленко, яка повинна була забезпечити формальне дотримання прав заарештованого на захист. Вона бачила сліди від тортур, проте нікуди звертатися з цього приводу не стала, і підписувала протоколи допитів з показаннями, вибитими з Захтея струмом. Про співпрацю з ФСБ вона говорити не соромилася», – підкреслив Наумлюк.

Він додав, Панов також подав заяву в слідком РФ, в якому повідомив про жахливі тортури, які використовували співробітники ФСБ, змушуючи дати свідчення, що він нібито «український диверсант».

«Про катування він розповідав призначеного адвокату Ользі Помозовій, яка ніяких заходів не вживала і, також як Акуленко, фактично легітимізувала отримані за допомогою катувань свідчення», – вказав журналіст.

17 листопада прес-служба «Головного слідчого управління СК РФ по Республіці Крим» повідомила, що слідством пред’явлено звинувачення адвокату Асоціації Кримської Адвокатської палати Ользі Помозовій, яка звинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.291.1 КК РФ (посередництво в хабарництві, вчинене в особливо великому розмірі).

«За даними слідства, 1 червня 2017 року звинувачена, виступаючи в якості посередника у хабарництві, отримала частину раніше обумовлених грошових коштів в сумі 1 млн. рублів для подальшої передачі в якості хабара співробітникам правоохоронних органів за вчинення дій на користь своїх підзахисних», – йдеться в повідомленні.

Після передачі грошових коштів Помозова була затримана співробітниками ФСБ.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ були продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

11 липня 2017 року стало відомо, що заарештований у справі «кримських диверсантів» Андрій Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за згодою.

6 жовтня 2017 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 грудня утримання під вартою фігурантам «справи диверсантів» Євгену Панову і Андрію Захтею.