СБУ зібрала докази злочинів окупаційної влади в Криму для Міжнародного кримінального суду

Новини

Співробітники Головного управління СБ України в АР Крим спільно з Нацполіцією, під процесуальним керівництвом прокуратури АРК зібрали ґрунтовну доказову базу щодо порушення прав людини, законів та звичаїв війни, що відбуваються на тимчасово анексованій території України – Автономній Республіці Крим. 

Про це повідомила прес-служба СБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

В СБУ стверджують, що під час досудового розслідування співробітники спецслужби задокументували всі виявлені обставини порушення основних прав і свобод людини, жорстокого поводження з цивільним населенням, порушення законів і звичаїв ведення війни, міжнародних угод і конвенцій.

За інформацією СБУ, під час слідства також з’ясувалося обставини дискримінації за етнічними, релігійними ознаками і інші порушення прав громадян України, які перебувають в Криму.

«Правоохоронці встановили, що представники так званих «Державної Ради Республіки Крим», «Ради міністрів Республіки Крим» та інших незаконно створених країною-агресором окупаційних органів влади також незаконно захопили і присвоїли будівлі, споруди, земельні ділянки, автотранспортні засоби, інше рухоме і нерухомості», – йдеться в повідомленні.

Напередодні в прокуратурі АРК повідомили, що планують ініціювати міжнародний судовий процес через незаконну анексії Криму за прикладом Нюрнберзького процесу.

22 липня 2017 року голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що Україна передала до Міжнародного суду ООН в Гаазі докази агресії Росії на Донбасі і в Криму.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

13 червня прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).